Počeo štrajk pilota Lufthanze: Otkazano skoro 800 letova

Počeo štrajk pilota Lufthanze: Otkazano skoro 800 letova

Štrajk pilota primorao je njemačku aviokompaniju Lufthanzu da otkaže skoro 800 letova u petak, čime je pogođeno oko 130.000 putnika.

Štrajk je počeo u 00.01 po lokalnom vremenu u petak i nastavit će se do 23.59 sati, navodi se u saopćenju sindikata pilota Ferainung Kokpit (VC).

Lufthanza je zamolila putnike da provjere svoje letove prije dolaska na aerodrom i kontaktiraju pozivni centar radi ponovne rezervacije.

„Zbog štrajka radi samo nekoliko šaltera ili ih nema. Stoga je vrlo malo vjerovatno da će vam i tamo biti ponuđena trenutna alternativa“, rekli su iz kompanije.

Skoro svi letovi Lufthanze iz Frankfurta i Minhena otkazani su u petak zbog štrajka.

Ove subote i nedjelje moglo bi biti više otkazivanja ili kašnjenja letova zbog posljedica štrajka, upozorila je aviokompanija.

Sindikat pilota odlučio se na štrajk nakon što nije postignut dogovor s upravom u srijedu.

„Lufthanza mora dati bolju ponudu“, rekao je pregovarač Marsel Groels, dodajući da su stavovi uprave i sindikata trenutno previše udaljeni.

Prema njegovim riječima Komisija za kolektivno pregovaranje traži povećanje plata i dalji rast u skladu sa inflacijom i međunarodno konkurentnom strukturom zarada u svim grupama zanimanja.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.