Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović uručila odlikovanja

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović uručila odlikovanja

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović uručila je danas 25 odlikovanja, od kojih su 23 posthumno dodijeljena, istakavši da su poginuli borci dali nemjerljiv doprinos odbrani Srpske.

 

Cvijanovićeva je navela da ovim činom institucije Republike Srpske iskazuju najdublje poštovanje prema herojima koji su dali nemjerljiv doprinos očuvanju onoga što je najsvetije – Republike Srpske koja se mora čuvati u budućnosti.

Odlikovanja su uručena povodom Vidovdana krsne slave Vojske Republike Srpske i 15. septembra Dana poginulih i nestalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.

„Uvijek je ovo na neki način svečak ali i težak čin za sve nas. Na ovaj način institucije Republike Srpske, posebno predsjednik Republike, kao što je to običaj godinama dodjeljuje povodom važnih događaja i praznika Republike Srpske ovu vrstu odlikovanja“, istakla je Cvijanovićeva obraćajući se prisutnima na ceremoniji dodijele u Palati Republike.

Ona je istakla da se nažalost i danas, 26 godina nakon teških stradanja rata i iskustva, na određen način vodi borba za Republiku Srpsku, za njenu i snagu njenih institucija da bi mogle da izvršavaju obaveze prema građanima i funkcionalnost koju žele da zadrže ne smetajući i ne urušavajući bilo čija prava.

Odlikovane su i dvije brigade Vojske Republike Srpske kojima su dodijeljene Medalje Petra Mrkonjića.

Pukovnik Vojske Republike Srpske Ostoja Barašin u ime boraca i starješina 5. Kozarske brigade zahvalio je predsjedniku Republike za odlikovanje, podsjetivši da je ova brigada prošla ratni put od zapadne Slavonije do grmečkog dijela ratišta, Posavine, Semberije i Majevice.

Barašin je naveo da je kroz brigadu prošlo oko 10.000 boraca od kojih su 152 borca živote položila za otadžbinu, a 561 borac je teže i lakše ranjen.

Nada Golić, supruga poginulog borca VRS Milenka iz Gradiške, rekla je novinarima da se njen suprug 30 godina vodi kao nestao na oraškom ratištu 1992. godine, a da ovo priznanje znači mnogo i za porodicu jer govori da borci nisu zaboravljeni.

Predsjednik Boračke organizacije Prijedor Zoran Predojević rekao je novinarima da je ponosan na činjenicu da je 5. Kozarska brigada VRS danas odlikovana od predsjednika Republike Srpske.

Izvor: SRNA

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.