Preko Јarinja se ne može ni pješke, veliki broj građana i jutros na putevima na sjeveru Kosova

Preko Јarinja se ne može ni pješke, veliki broj građana i jutros na putevima na sjeveru Kosova

Na administrativnom prelazu Јarinje nema promjena u odnosu na jutros i dalje se na sjever Kosova i Metohije ne može ni pješke, javlja RTS.

Јutros je jedan mještanin htio pješke da pređe, ali su ga pripadnici policije samoproglašenog Kosova vratili nazad.

Јoš nisu uklonjene barikade koje se nalaze na putu, nekoliko kilometara od punkta Јarinje, a nema ni naznaka kada će biti uklonjene.

Ne može se ni sa sjevera Kosmeta ka centralnoj Srbiji, o tome policija u Rudnici obavještava sve vozače i upućuje ih na Merdare preko Kopaonika, navodi RTS.

Situacija na administrativnom prelazu Merdare nije se značajno promijenila u odnosu na sinoć, kada je takođe normalno funkcionisao, osim što se kolona dugačka oko pet kilometara smanjila.

Na prelazak administrativne linije se sada čeka oko pola sata, a u koloni su uglavnom Albanci sa KiM koji iz evropskih zemalja dolaze na odmor.

Oko tri sata nakon ponoći policija samoproglašenog Kosova počela je da izdaje propratne papire građanima sa srpskim ličnim kartama, što je trajalo samo oko sat vremena, ali je nastavljeno jutros oko sedam sati.

Propratni dokumenti sadrže broj lične karte, ime i prezime i na njima piše da je nosilac obaveze da sve vrijeme papir ima kod sebe i da u slučaju da ga izgubi mora da se javi policiji tzv. Kosova. Dokument važi četiri mjeseca.

RTS je javio da se u mjestu Rudare jutros okupio veliki broj građana, koji su došli da protestuju protiv odluka Prištine.

Podsjećamo, Vlada u Prištini odgodila je primjenu mjera na mjesec dana, prenose mediji u Srbiji.

Kako je saopšteno iz prištinske Vlade, ove mjere će biti odgođene do 1. septembra ako danas budu uklonjene barikade postavljene na administrativnim prelazima.

Nakon najave Prištine da počinje primjena odluke da se građanima koji imaju dokumenta Srbije prilikom ulaska na Kosovo i Metohiju izdaju potvrde kao zamjena za dokumenta, blokirani su magistralni putevi, kao i administrativni prelazi Јarinje i Brnjak.

autor: RTS, foto i video:RTS

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.