PUTIN UPOZORAVA Biće teških posljedica ako se ograniči cijena ruske nafte

PUTIN UPOZORAVA Biće teških posljedica ako se ograniči cijena ruske nafte

Pokušaji pojedinih zapadnih zemalja da uvedu ograničenja na cijene ruske nafte mogu dovesti do teških posljedica po globalno energetsko tržište.

 

Ovo je rekao predsjednik Rusije Vladimir Putin u telefonskom razgovoru sa premijerom Iraka Mohamedom al Sudanijem, saopštila je danas pres služba Kremlja.

– Razgovarano je o pokušajima pojedinih zapadnih država da uvedu ograničenja za cijenu sirove nafte iz Rusije. Vladimir Putin je istakao da su takve akcije u suprotnosti sa principima tržišnih odnosa i velika je vjerovatnoća da će dovesti do teških posljedica po globalno energetsko tržište – navodi se u saopštenju Kremlja, prenijela je agencija TASS.

Navodi se da su Putin i al Sudani u razgovoru dali pozitivnu ocjenu aktivnostima u okviru sporazuma OPEK+.

– Obje strane su dale pozitivnu ocjenu radu Rusije i Iraka u okviru OPEK+, što omogućava da se obezbijedi stabilnost svjetskog tržišta nafte – navodi Kremlj.

Dvojica lidera razgovarali su takođe i o situaciji na sjeveru Iraka, a tokom razmjena mišljenja u vezi sa eskalacijom tenzija na sjeveru zemlje, Kremlj navodi da se Putin založio za rješavanje novonastalih pitanja političkim i diplomatskim sredstvima.

Takođe, kako se dodaje, Putin je ukazao na konstruktivne i prijateljske odnose Moskve i Bagdada, a strane su istakle tradicionalno prijateljsku i konstruktivnu saradnju između Rusije i Iraka, izrazivši odlučnost da nastave sa jačanjem odnosa u različitim oblastima.

– Posebna pažnja posvećena je izgledima za proširenje trgovinskih i ekonomskih veza – navodi se u saopštenju Kremlja.

(Agencije)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.