Godišnjica odbrane Srbije na Košarama

Godišnjica odbrane Srbije na Košarama

Na današnji dan 1999. godine na Košarama je počela jedna od najtežih bitaka za odbranu Srbije u novijoj istoriji u kojoj je 108 vojnika poginulo braneći granicu od albanskih snaga tokom agresije NATO-a.

Među poginulim vojnicima bilo je 50 mladića na odsluženju vojnog roka, od kojih su neki poslati na karaulu Košare nakon svega dva mjeseca obuke i položene vojničke zakletve.

Bitka za karaulu Košare na granici SR Јugoslavije i Albanije smatra se najvećom bitkom u novijoj srpskoj istoriji u kojoj je nešto više od 1.000 golobradih srpskih vojnika, bez dovoljno municije, branilo otadžbinu od napada snaga koje su brojale između 5.000 i 6.000 Albanaca i njihovih pomagača.

Najveći broj srpskih snaga na Košarama činili su vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka prosječne dobi između 19 i 20 godina, a borili su se i Srbi dobrovoljci iz inostranstva i kozaci.

Bitka na Košarama počela je 9. aprila i trajala sve do završetka bombardovanja SR Јugoslavije, 10. juna, odnosno potpisivanja takozvanog Kumanovskog sporazuma i povlačenja Vojske Јugoslavije sa Kosova i Metohije.

Napad albanskih terorista, potpomognut avijacijom NATO-a, počeo je oko graničnog prelaza Raša Košares, na granici Јugoslavije i Albanije, a cilj je bio da se presijecanjem komunikacije između jedinica Vojske Јugoslavije u Đakovici i Prizrenu, omogući kopnena invazija i ovladavanje prostorom Kosova i Metohije.

U borbama su učestvovali dijelovi 125. i 549. motorizovane brigade Vojske Јugoslavije, elementi 63. i 72. specijalne brigade, kao i grupa stranih dobrovoljaca među kojima je najviše bilo Rusa.

Sa albanske, brojno višestruko nadmoćne strane, učestvovali su pripadnici terorističke OVK, regularne vojske Albanije, Legije stranaca i avijacija NATO-a, čiji su avioni svakodnevno bombardovali položaje Vojske Јugoslavije i otežavali dopremanje hrane, municije i pojačanja.

Borci na Košarama, kao i učesnici bitke na Paštriku, koja je uslijedila krajem maja, uspjeli su nadljudskim naporima da spriječe prodor albanskih terorista na teritoriju svoje zemlje.

Na Košarama je poginuo i 21 oficir i podoficir, 50 mladića na odsluženju vojnog roka, 13 vojnih obveznika i 24 dobrovoljca, a ranjeno ih je 256.

autor:agencije, foto i video: http://rts.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.