Gugl izbrisao Visoke Dečane sa svoje mape

Gugl izbrisao Visoke Dečane sa svoje mape

Brisanje manastira Visoki Dečani, koji se nalazi na listi svjetske kulturne baštine Unesko, sa Goglove mape, monaštvo ove srednjovjekovne svetinje ocijenilo je kao otvorenu provokaciju.

Kako su naveli iz ove svetinje na društvenoj mreži Fejsbuk, provokacija sa manastirom ponavlja se već treći put posljednjih godina i za nju su odgovorni regionalni administratori Gugle mape za ovaj dio Balkana i oni koji im serviraju lažne informacije.

„Ovim ne samo da se otežava pristup manastiru, već se pokazuje da se jedan manastir može preko noći izbrisati sa mape samo zato što je srpski, pravoslavni, i što nekome smeta. Prethodnih godina su nas namerno izmeštali kod Leskovca, van Kosova i Metohije, drugi put su umesto manastira stavili naziv albanskog hotela koji je četiri kilometra dalje, a sada su jednostavno izbrisali ime manastira na njegovoj lokaciji i stavili ga u centar grada Dečani“, pojašnjava se u objavi iz manastira na društvenoj mreži.

I dok pojašnjavaju da posjetioci manastira inače teško nalaze put do ovog značajnog srednjovijekovnog spomenika, zato što lokalne kosovske albanske vlasti uporno odbijaju da postave adekvatne znake o jednom od najznačajnijih istorijskih objekata na KiM, iz manastira dodaju da je svakom poznavaocu funkcionisanja IT tehnologija jasno da nije u pitanju slučajna greška, već otvorena provokacija.

Iz manastira ističu da se Visoki Dečani suočavaju ne samo sa kontinuiranim pritiscima vlasti u Prištini i upornim nastojanjima da se promijeni istorija manastira, već se ne preza ni od toga da se on izbriše sa mape. Navode da posjetioci nerijetko zalutaju u sporedne ulice i jedini pravi znak stoji neposredno blizu manastira, na mjestu gdje ga čuvaju same snage Kfora.

Ukazujući na dosadašnja četiri oružana napada lokalnih albanskih ekstremista, iz manastira poručuju da sve ovo još jednom pokazuje stepen njegove ugroženosti. Kao, uostalom, i cijele baštine SPC na Kosovu i Metohiji i neophodnosti njegove sveobuhvatne zaštite od onih koji bi preko noći da promijene istoriju.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.