Hrvati na Mirogoju obnavljaju ustaško groblje – jedni do drugih srpska djeca i njihovi đželati

Hrvati na Mirogoju obnavljaju ustaško groblje – jedni do drugih srpska djeca i njihovi đželati

Odbor za ratne veterane Hrvatskog Sabora odlučio je da na zagrebačkom groblju Mirogoj bude obnovljeno memorijalno ustaško groblje, na kome su sahranjeni i domobrani.

Tako će se, jedni pored drugih, naći kosti gotovo 900 srpske djece ubijene na Kozari i njihove ubice.

Nevine žrtve i njihovi dželati.

Svi članovi Odbora iz HDZ-a, glasali su za ovu skandaloznu, zastrašujuću odluku, a protiv je glasala samo Katarina Peović iz levo orijentisane „Radničke fronte“.

Na njen predlog, iz zaključka je, kaže, makar sklonjen izraz „hrvatska vojska“, kojim se ustaše i domobrani pretvaraju u formaciju koja nije bila kolaboracionistička, a šta će pisati na spomenicima, može samo da se pretpostavi.

Ona je istakala da ovo nije prva odluka kojom neoustašvo skrnavi sećanje na nevine žrtve i antifašističku borbu.

Na Mirogoju je već postavljen krst na kome piše „u slavu za dugo sećanje na pripadnike hrvatske vojske“. 

Dodaje da je ovakvo ponašanje HDZ-a očekivano, ali da je problem nastao greškom sadašnjeg predsednika, tadašnjeg premijera Zoran Milanovića, iako od nekoga ko se deklariše kao socijalista to nije očekivala..

NDH – VEKOVNA TEŽNJA HRVATSKOG NARODA

Kako je navedeno u obrazloženju odluke o uređenju groblja na čak 3.700 metara kvadratnih će biti potrošeno 300 hiljada evra, kao i da je NDH izraz vekovne težnje hrvatskog naroda.

Pored toga se i citira Franjo Tuđman, koji je, podseća Peovićeva, i dao povod za reviziju istorije.

Peovićeva dodaje da antifašistička udruženja godinama upozoravaju na ovaj problem, ali ne samo u Hrvatskoj.

Njena „Radnička fronta“ samatra da Evropa, ne samo da blagosilja divljanje ustaša i drugih fašista, već i sama u tome učestvuje, da opasni istorijski revizionizam dolazi i iz Evrope.

Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu ističe da je pre svega kao čovek zgrožen ovom antiljudskom, anticivilizacijskom odlukom, a zatim i kao istoričar.

„Muzej će obavestiti relevantne institucije u Evropi i svetu, posebno imajući u vidu da se u neposrednoj blizini tog ustaškog groblja, groblja najvećih zlikovaca i zločinaca nalazi i masovna grobnica sa gotovo 900 srpske dece stradale usled posledica zloglasne ofanzive, odnosno nacističko – ustaškog napada na Kozaru i potkozarje 1942. godine. Jedni do drugih naći će se nevine žrtve, nedužna deca i zlikovci koji su na njih nasrnuli, to je zastrašujuće“, ističe Ristić.

„Odluka je zastrašujuća po svojoj simboličkoj i stvarnoj i političkoj poruci.

Sa druge strane, ona je i antiustavna, imajući u vidu preambulu Ustava Republike Hrvatske, gde se jasno odbacuje Nezavisna Država Hrvatska.

Postavlja se pitanje, kako Sabor može da usvoji taj zaključak, kad je to bila vojska NDH, koju Hrvatska Ustavom snažno odbacuje“, ističe Ristić.

On dodaje da će Muzej o ovome pre svih obavestiti Jad Vašem, memorijalnu ustanovu za žrtve holokausta, ali i čitav niz drugih institucija, poput Memorijalnog muzeja holokausta u Sjedinjenim Državama, insitucija u Evropi, ali i IHRA-u.

„To je Međunarodna međudržavna organizacija za obrazovanje, istraživanje i sećanje na holokaust u kojoj su Republika Srbija, ali i Republika Hrvatska punopravni članovi. Hrvatska će 2023. godine i predsedavati tom organizacjom. Ako planira da ga ovim činom najavi, to predsedavanje će očigledno biti veoma problematično“, nave je Ristić.

autor: Mondo/Sputnjik foto: groblje Mirogoj/ Sputnjik

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.