Led u Arilju diže cijenu maline u Srpskoj

Led u Arilju diže cijenu maline u Srpskoj

Berba maline u Republici Srpskoj je počela, a iako proizvođači tvrde da su u malinjake ušli sa prošlogodišnjom cijenom od 6,80 KM po kilogramu, hladnjačari još kalkulišu i naglašavaju da će računica biti poznata tek kada posao u zasadima bude završen.

Količinom plodova nisu zadovoljni ni proizvođači ni otkupljivači jer je godina, kako kažu, podbacila. Međutim, ono roda što imaju solidnog je kvaliteta, pa se i jedni i drugi nadaju da će se posao isplatiti. Osim toga, uzdaju se da će cijena rasti i zato što maline neće biti dovoljno ni u Srbiji jer je led uništio rod u ariljskom kraju.

Predsjednik Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” Ljubiša Alempić rekao je da je berba počela malo ranije nego inače.

– Kod mene je danas treći dan berbe. Zadovoljan sam za sada, pa vidjećemo šta će biti. Mnogi nisu zadovoljni. Koliko smo čuli za otkupnu cijenu, startuje se sa prošlogodišnjom, a to je 6,80 KM po kilogramu. Ispod ići neće. Čuli smo i da je u Srbiji u mačvanskom kraju oko 7,50 maraka početna, tako da očekujemo da ona samo raste do kraja berbe – istakao je Alempić.

Dodao je da će računica biti poznata tek kada se berba završi, a dobrim dijelom će zavisiti i od one u Srbiji. I hladnjačari potvrđuju da bi cijenu trebalo da podigne i to što je prije sedam dana led uništio gotovo 90 odsto roda maline u Arilju.

Vlasnik jedne od najvećih hladnjača u Srpskoj “Agro dr” Petko Rankić rekao je za “Glas Srpske” da se još ništa precizno ne zna.

– Znamo da je akontativna cijena u Srbiji nekih 350 dinara, ali kod njih su dnevne cijene, a mi ćemo na kraju sezone sve sabrati i ponuditi najvišu cijenu za sve količine retroaktivno – poručio je Rankić.

Naglasio je da je Arilje jedan od najvećih proizvođača u Srbiji, te da će sve što se tamo dešava i te kako uticati i na nas.

– Nije dobro što se to dogodilo i što su ariljski zasadi uništeni, ali će to definitivno dovesti do rasta otkupne cijene – naglasio je Rankić.

Prve količine u Podrinju preuzela je i hladnjača “Agros”, a vlasnik  Stamenko Katanić poručuje da će tržište formirati cijenu.

– Očekuje se pristojna cijena. I vremenske nepogode u Srbiji usloviće rast cijena – rekao je Katanić i naglasio da će sve zavisiti i od količine i od kvaliteta voća.

Zahuktavanje

Stamenko Katanić je istakao da bi berba maline trebalo da zahukta za vikend.

– Ovo je start. Preuzeli smo rod iz dva ili tri domaćinstva, a već prve ozbiljnije količine očekujemo za vikend – poručio je Katanić.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.