Maloljetnika koji je postavio na internet film „Južni vetar: Ubrzanje“ čeka kazna

Maloljetnika koji je postavio na internet film „Južni vetar: Ubrzanje“ čeka kazna

Advokat Nemanja Milošević i Danijela Milošević, direktorica marketinga i distribucije Taramaunt filma rekli su da je piraterija velika šteta kako za autora filma tako i za državu.

 

U zakonu je ovo djelo nazvano Neovlašćeno iskorišćevanje autorskog djela i zaprijećena je kazna od 3 do 5 godina ili od 6 mjeseci do pet godina. Razlika je veoma bitna, ekipa filma “Južni vetar Ubrzanje” podnoseći krivičnu prijavu protiv maloljetne osobe navela je da je onaj koji je film “skinuo” želio da dođe i do određenih novčanih sredstava. Mi imamo štetu za autore, vlasnike autorskih prava, državu, a sa druge strane imamo onoga koji hoće da prihoduje od toga kaže Nemanja Milošević, advokat.

– Imamo dva spektra, s jedne strane šteta, sa druge strane materijalna korist i od toga upravo zavisi kolika će kazna biti – kaže advokat Milošević za “Kurir”.

– Ljudi nisu svjesni koliku štetu pravi piraterija kada je u pitanju kultura. Oni ne shvataju da je skinut tako dim isto kao i ući u pekaru i ukrasti hljeb, isti je princip. Tu je često pitanje i informisanosti, država mora da sprovede i edukaciju, a ne samo kažnjavanje – kaže Danijela Milošević, direktorka marketinga i distribucije Taramaunt filma.

– Kada neko napravi ovakav snimak koji je loš, on je prvo sebi napravio problem, pa onda svima ostalima. Ja se nadam da se neće više to dešavati i apelujem na sve da pomognu da ovaj film postigne nove rekorde gledanosti – kaže Danijela Milošević za pomenuti medij.

Dodaje da nije dovoljno da apeluju na svijest ljudi.

“Ovdje se radi o maloljetniku, ovdje nema uslova za izricanje kazne zatvora, već će prema njemu biti izrečen neki vaspitni nalog”, kaže advokat.

 

Izvor: BLIC

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.