Monah Arsenije Jovanović: „Dotjeraj se malo sestro, budimo privlačni“

Monah Arsenije Jovanović: „Dotjeraj se malo sestro, budimo privlačni“

„Brak je najveća umjetnost. Ne postoji idalni supružnik ili supruga, a bračna zajednica sa svakodnevno gradi i unapređuje“, kaže monah Arsenije Jovanović.

 

Iguman Arsenije Jovanović rođen je 1960. godine u Beogradu kao Aleksandar Aca Jovanović, a po struci je diplomirani stomatolog. Za njega kažu da nije običan monah – on je svestrana i harizmatična osoba, voli da piše, slika i pjeva…

Takođe, monah Arsenije, putuje po svijetu i drži predavanja o pravoslavnom hrišćanstvu, a na TikTok nalogu @dm.arsenije možemo da vidimo upravo snimke sa njegovih predavanja. Jedno takvo besjedništvo je posebno interesantno, a govori o braku.

„Ne možemo da dozvolimo da se u toku braka zapustimo ili da, pak, prestanemo da vodimo računa o sebi, jer tada prestaje prvobitna privlačnost koja je partnere spojila“.

„On se udebljao, ne obraća pažnju na sebe, ona se, takođe, ugojila, raščupana je. Naravno da će doći do problema. Ne vodimo računa prvo o sebi, a onda samim tim ni o zajedničkom životu“, kaže monah.

„Brak je umjetnost, dvoje ljudi koji su zaljubljeni idu zajedno kroz život. Potrebno je, mnogo truda i napora da se održi skladan i uspješan brak“, kaže Arsenije.

„Onog trenutka kad se fizički zapustim, kad prestanemo da brinemo o tome šta će partner da pomisli o našem izgledu, tad prestaje ljubav. Mnoga iskušenja i problemi nam se nameću kroz život, ali ne da bi kroz njih patili, nego da bismo ojačali. Da živimo u dugovječnom braku i ljubavi“, kaže on.

Takođe, monah je nasmijao publiku zbog savjeta: „Dođe mi žena i kaže da je vara muž. A ona sva nešto… Ja joj kažem dotjeraj se malo sestro, budimo privlačni„…i obrnuto.

Arsenije je monah već 30 godina, a prije nego što je napustio „ovaj svijet“ i obukao mantiju, završio je stomatologiju, živio u Njujorku, bavio se slikarstvom i muzikom svirajući rokenrol u jednom bendu.

Svjestan je da monahe mnogi gledaju kao „čudake“, ali apeluje posebno na one koji se otvoreno zalažu za ljudska prava da to ne čine, jer „svako ima pravo na svoj izbor a da zbog toga ne bude izvrgnut ruglu“.

 

On je napisao i roman „Bog i rokenrol“

 

Faktor magazin

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.