Poznata advokatica žrtvovala život da rodi kćerku: Ovako bi izgledao njen porodični portret

Poznata advokatica žrtvovala život da rodi kćerku: Ovako bi izgledao njen porodični portret

Advokat Zoran Pešić iz Niša, suprug nedavno preminule advokatice Marije Takić-Pešić (33) koja je dirnula Srbiju svojom humanošću, podijelio je na Twitteru emotivnu objavu – porodični portret sa suprugom i osmomjesečnom kćerkicom.

Umjetničko djelo nastalo je „spajanjem“ kadrova sa dvije fotografije jer zbog iznenadnog pogoršanja Marijine teške bolesti nakon rođenja bebe i tragičnog slijeda okolnosti, nije bilo prilike da takva porodična fotografija nastane.

Kako je „Blic“ pisao, ova plemenita Nišlijka odlučila je da se ostvari kao majka, iako je znala da trudnoća može značajno pogoršati njeno zdravstveno stanje.

To se, nažalost i desilo, ubrzo nakon rođenja bebe, Marija je završila u bolničkoj postelji iz koje nije uspjela više da se vrati normalnom životu jer joj se stanje iz dana u dan pogoršavalo.

Poslije nekoliko mjeseci borbe, preminula je u oktobru prošle godine, četiri mjeseca nakon što je na svijet donijela kćerkicu.

„Sliku koju sam objavio na Twitteru nacrtala je Jovana Beljić iz Stare Pazove po narudžbini Marijine dobre drugarice, naše prijateljice, Tamare Atanasković Aleksić. Riječ je o dvije fotografije – Marijine i moje od prije godinu dana i fotografije bebe, na osnovu kojih nas se je ova umjetnica naslikala zajedno na jednoj slici. Mariji je, nažalost, odmah poslije porođaja krenulo da se pogoršava zdravlje i nismo ni došli u priliku da napravimo jednu ovakvu sliku. Imamo zajedničkih fotografija, ali nijedna nije kao ova slika“, kaže Marijin suprug Zoran Pešić za „Blic“.

Zoran se dirljivim riječima na Twitteru zahvalio prijateljici Tamari na slici.

„Svima želim ljubav prijatelja u onoj mjeri u kojoj su Mariju voljeli njeni. Hvala Tamarice, kraljica si“, napisao je Zoran u objavi na ovoj društvenoj mreži koju je do sada vidjelo više od 74.000 ljudi.

Uspješna advokatica i žena velikog srca

Bolest sa kojom se Marija borila zadnjih godina nije je zaustavila na ni profesionalnom planu gdje je bila jako uspješna, ali ni u želji da pomaže drugima – u dva navrata organizovala je humanitarne akcije prikupljanja pomoći za siromašnu, bolesnu djecu i djecu bez roditeljskog staranja, koje su dirnule Srbiju.

Poslije smrti plemenite advokatice, njen suprug je odlučio da nastavi humanu misiju – prije tri mjeseca, za Novu godinu, Zoran je sa saradnicima organizovao prikupljanje i podjelu paketića za ugroženu i bolesnu djecu a uskoro će, u Marijino ime, uslijediti i nove akcije.

„Za posljednju Novu godinu sakupili smo 2.000 paketa napravili i podijelili 500 paketića. Akcija ne da je uspjela nego je nevjerovatno koliko je to bilo uspješno. Imamo u planu da nastavimo humanitarne aktivnosti, za mjesec dana planiramo novu akciju za djecu koja su se izliječila od raka. Sve je to nastavak Marijinog humanitarnog rada. Dok sam ja živ – živjeće i ona. Nastaviće se humanitarne akcije a u narednih godinu dana u planu mi je osnivanje ili humanitarnog udruženja ili humanitarne fondacije koja će nositi njeno ime“, rekao je Zoran.

Marijine humanitarne akcije

Marija se osim advokaturom bavila i humanitarnim radom, a njene akcije dirnule su Srbiju.

Na Božić 2021. godine Marija je sa suprugom Zoranom pokrenula humanitarnu akciju podjele više od 500 paketića siromašnoj djeci i djeci bez roditeljskog staranja u Nišu i Leskovcu a godinu dana ranije, obezbijedila je 40 paketića za djecu na niškoj onkologiji, za šta je bila nagrađena plaketom NURDOR-a.

Svi je pamte kao ženu velikog, plemenitog srca.

Marija Takić Pešić rođena je 1989. godine u Leskovcu. Završila je Petu beogradsku gimnaziju a diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2014. godine sa prosječnom ocjenom 9,21.

U Londonu je završila Pravnu školu poslovnog engleskog jezika, akreditovanu od strane „British Council“. Pripravnički staž obavila je u advokatskoj kancelariji Takić u Leskovcu, čime nastavlja dugogodišnju porodičnu advokatsku tradiciju.

Nakon okončanja pripravničkog staža, pred Ministarstvom pravde Republike Srbije je položila Pravosudni ispit 2016. godine a zvanje advokata je stekla dana 26. maja 2017. godine.

Uspješno se bavila zastupanjem klijenata u građanskim i krivičnim postupcima, a usko je bila specijalizovana za porodično pravo, naročito u bračnim sporovima, postupcima povodom nasilja u porodici, kao i postupcima radi ostvarivanja prava na obavezno izdržavanje.

Svjesno se žrtvovala da bi se ostvarila kao majka

Zoran je ranije ispričao da je Marijina najveća životna želja bila da se ostvari kao majka, iako je znala da to može pogoršati njeno zdravlje.

Želju je i uspjela da ispuni u julu prošle godine kada je rodila kćerkicu.

„To je bila njena najveća želja – da se ostvari kao majka. Iskreno, ona je žrtvovala svoj život svjesno da bi se ostvarila kao majka. To svi ljekari kažu. Čim se porodila, krenuli su problemi sa teškom bolešću. A imala je izuzetan život, lijep život. Iz njenog položaja, iz njene životne pozicije, da ti svjesno svoj život žrtvuješ, to je nešto veliko. Sve nas koji je volimo ostavila je u teškoj tuzi, ali šta ćemo, to je“, ispričao je njen suprug i dodao:

„Moramo da se trudimo da sve ono što je ona željela i zamislila, bar djelić toga, da ostvarimo. To je moj put, da izvedem dijete na pravi put, da dijete sazna i shvati kakva je majka bila kraljica, da samo djelić onoga što je ona željela ja sprovedem u djelo. To je neka moja životna misija nadalje“.

Autor:ATV

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.