ROK ISTIČE ZA DVA DANA: Državljani Srbije u inostranstvu, koji žele glasati 03. aprila, moraju se prijaviti!

ROK ISTIČE ZA DVA DANA: Državljani Srbije u inostranstvu, koji žele glasati 03. aprila, moraju se prijaviti!

12. marta u ponoć ističe rok za prijavu birača za izbore u Srbiji.

Državljani Srbije koji žive u inostranstvu još dva dana imaju rok da se prijave, kako bi bili upisani u birački spisak, za izbore koji se održavaju 3. aprila.

Saopštenje ministarstva vanjskih poslova Srbije prenosimo u cjelosti:

„Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 12. marta 2022. godine u ponoć), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime i prezime birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.

Obrazac možete pronaći na adresi: http://Захтев за упис у јединствени бирачки списак,

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da birač želi da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu, na propisani način dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji, koja o tome donosi rešenje.

Po donošenju rešenja o određivanju biračkih mesta od strane nadležne izborne komisije za glasanje na izborima, nadležna opštinska, odnosno gradska uprava donosi rešenje o upisivanju podatka da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati, odnosno rešenje da nisu ispunjeni uslovi da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu.

Nakon donošenja rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskom broju lične karte, odnosno pasoša, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, https://upit.birackispisak.gov.rs/

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.”

Ministarstvo spoljnih poslova poziva državljane Republike Srbije koji žele da iskoriste svoje biračko pravo u inostranstvu da se obrate najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije.

Lista diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije se može naći na linku: https://www.mfa.gov.rs/predstavnistva/predstavnistva-srbije-u-svetu

Saopšteno je iz ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Posljednjih mjeseci u Srbiji je bila prava histerija u vezi sa navodnom masovnom prijavom birača iz Republike Srpske, državljana Srbije, da glasaju na izborima u Srbiji 3.aprila.

Pojedini političari iz Srbije na najgrublji način vrijeđali su stanovnike Republike Srpske optužujući ih da žele da prekrajaju izbornu volju građana , prije svega, u Beogradu a u korist Aleksandara Vučića i SNS-a.

Urnebesni odgovori tviteraša na optužbe Dragana Đilasa – Pištolj je za pasom, goni se plav pasat, nek’ svi znaju da sam kren’o u Beograd glasat’.

autor:faktormagazin.ba foto:faktormagazin.ba

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.