Vučić: Potpisivanje sporazuma bilo bi prihvatanje nezavisnosti tzv. Kosova

Vučić: Potpisivanje sporazuma bilo bi prihvatanje nezavisnosti tzv. Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da juče u Ohridu nije želio da potpiše spozum sa privremenim prištinskim institucijama, jer bi iz tog sporazuma potekla formalno-pravna obaveza Srbiji da se saglasi sa kosovskom nezavisnošću.

Na konferenciji za novinare u Palati Srbija, poslije jučerašnjih razgovora sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, specjalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u Ohridu, Vučić je objasnio da članovi 3 i 7 Bečke konvencije kažu da nije potrebna pisana saglasnost na određeni sporazum, već da je dovoljna i usmena saglasnost predsednika države da bi neki sporazum bio prihvaćen u međunarodnom pravu, te da je zato pazio da ne kaže ništa što bi se moglo protumačiti kao da je prihvatio sporazum.

„Izbegavao sam čak da izgovorim i glagolske imenice, a uvek sam govorio “Da, mi prihvatamo koncept, radićemo na implementaciji i uvek smo više spremni da uradimo nego neko u Prištini koji je spreman da potpiše, zato što bi odatle protekla formalno-pravna obaveza Srbiji da se saglasi sa kosovskom nezavisnošću“, poručio je Vučić.

Kad je riječ o nestalim osobama, Vučić je istakao da je normalno da svi žele da se riješi taj problem, jer je to civilizacijsko dostignuće i da svi misle kako je to bez obaveza.

„Na žalost, Priština je to koristila kao metod pritiska na Srbiju iz kojeg bi se proizvele materijalno-pravne posledice za ratnu odštetu koju bi Srbija trebalo da plati Prištini“, istakao je Vučić.

On je pokazao deklaraciju koja je bila spremna za potpis ali nikada nije potpisana, „zahvaljujući naknadnim zahtevima Prištine.

„Sve smo prihvatili sem jednog, jer nemamo problem sa tim. Problem je nastao što smo mogli da prihvatimo termin prisilno nestali, a ne možemo prisilni nestanak jer je to deo posebne međunarodne konvencije o zaštiti svih lica i iz toga bi sledila direktna odgovornost Srbije za rat na Kosovu i plaćanje ratne odštete. Iza svega stoji neki trik, čak i kada mislite da razgovarate o sitnim stvarima“, istakao je predsjednik Srbije.

On je naglasio da Srbija želi normalizaciju odnosa i da je zato napravljena ideja Otvorenog Balkana.

„Treba da razvijamo poverenje a ne da se ljudi plaše jedni drugih“, poručio je Vučić.

Dodao je da pred Srbijom i Prištinom ogroman posao, da je utvrđena lista od 3.272 nestala lica i tek će se razgovarati o tome.

Autor:nezavisne.com
Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.