Rezultati PISA testiranja korisni samo ako je Srpska vidljiva

Rezultati PISA testiranja korisni samo ako je Srpska vidljiva

Na sastanku ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Natalije Trivić i šefa Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek iskazano je žaljenje zbog odluke da se uskrati mogućnost Republici Srpskoj da bude vidljiva u okviru PISA testiranja učenika, koje se ove godine neće provoditi.

Konstatovano je da rezultati PISA istraživanja mogu biti korisni za unapređenje vaspitno-obrazovnog sistema samo ako Republika Srpska bude prikazana i posmatrana kao poseban obrazovni sistem jer se samo tako rezultati mogu iskoristiti za nastavak provođenja reformskih procesa, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Tokom susreta u Banjaluci bilo je riječi o reformskim procesima koje uspješno sprovodi resorno ministarstvo i aktuelnim pitanjima u oblasti obrazovanja u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/.

Na sastanku je konstatovano da se u Republici Srpskoj u 22 osnovne škole izučava nacionalna grupa predmeta za učenike bošnjačke nacionalnosti.

Predstavnici OEBS-a informisali su Trivićevu da nisu postignuti značajni pomaci kada je riječ o uvođenju izučavanja nacionalne grupe predmeta za učenike srpske nacionalnosti u Glamoču i drugim lokalnim samoupravama u FBiH.

Na sastanku je razgovarano i o dosadašnjoj uspješnoj saradnji u oblasti obrazovanja Ministarstva prosvjete i kulture i Misije OEBS-a u BiH, te konstatovano da postoji dodatni prostor za unapređenje saradnje na kojem će raditi stručni timovi.

Sastanku je prisustvovao i šef Kancelarije OEBS-a Jiri Rous i službenik za obrazovanje Kancelarije OEBS-a Banjaluka Valerija Tišma

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.