SAD ponovo pred izbore „demokratizuju medije“ – 10 miliona dolara za „BOLJE VIJESTI“

SAD ponovo pred izbore „demokratizuju medije“ – 10 miliona dolara za „BOLJE VIJESTI“

Amerikanci dižu ulog. Nakon pet godina i potrošenih novih pet miliona dolara, oni nisu uspjeli „osloboditi” medije u BiH. Šta god to u njihovim planovima značilo. Očigledno ni ti mediji nisu ispunili zadatak pa nije, po njihovom receptu, „demokratizovana” Republika Srpska. Sad su uduplali iznos. Narednih pet godina potrošiće još 10 miliona dolara na medije, ali ovaj put u zemljama regije: Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, BiH i kako navode na Kosovu, budući da su oni ovu južnu srpsku pokrajinu odvojili od Srbije. Toliko o demokratiji.

Zanimljivo je da je petogodišnji program baš kao slučajno počeo 2018. – godine „velikih” izbora u BiH. I opet novi program počinje u godini kada se održavaju opšti izbori.

Kako kod Amerikanaca ništa nije slučajno, sigurno je da planiraju upumpati veliki novac u medije i to po pravilu naklonjene opoziciji baš uoči još jednog izlaska građana na birališta.

BRDO PARA TU SE VALJA

Pod izgovorom demokratizacije godinama se finansiraju tzv. „nezavisni i slobodni” mediji.

Faktor magazin je još u julu prošle godine pisao o Programu osnaživanja nezavisnih medija (IMEP) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Treba li reći da su korisnici programa, ili da budemo otvoreni, tačnije da su novac američkih poreskih obveznika dobili najglasniji opozicioni mediji u Republici Srpskoj i FBiH poput RTVBN-a, mreže više sajtova, Buke i sličnih?

Američka vlada je tako, potpuno neskriveno, preko ovog programa direktno finansirala medije u Republici Srpskoj koji su kritičari vlasti i koji u prvi plan stavljaju opoziciju.

Kako su i sami navodili u tom Programu, podržavali su nezavisnost medija, ali kroz jačanje održivosti medija, podizanjem kvaliteta sadržaja, izgradnjom kapaciteta novinara, pružanjem pravne podrške medijima i novinarima.

Novac se dijelio kao pomoć tj. donacija, a novinari su bili dužni da predlože projekte koji će se finansirati.

KO JE I KOLIKO DOBIO NOVCA?

U proteklih pet godina dodijeljeno je više od 170 grantova, podržano gotovo 100 građana – novinara, ojačana veza između odabranih medija i nevladnih organizacija.

Uz finansijsku podršku američke vlade finansirano je preko 3.500 objava od čega se, pogađate, više od polovine odnosilo na političke teme i „korupciju”.

Program je podrazumijevao da se plaćaju pravne usluge i advokati u slučajevima da ti mediji budu tuženi.

Naravno, na kraju projekta nisu objavljeni podaci ko je koliko dobio novca, ali sigurno je da je među najvećim korisnicima bila, primjera radi, BN televizija.

Ne izostaje ni grupa tzv. „istraživačkih portala” koji sebe često nazivaju nezavisnim.

KOGA BRIGA ZA ISTINU?

BN televiziji odobren je grant za seriju emisija pod nazivom „IDEALI DRUŠTVA U BiH”.

U roku od godinu dana, televizija iz Bijeljine se, kako bi dobila pomoć američke vlade, obavezala da će uraditi 12 emisija na zadatu temu pa se tako semberski medij, uz pomoć novca američkih poreskih obveznika, pitao „zašto je bolesno zdravstvo i kakva je demografska slika”.

Bavili su se i „odlaskom građana iz BiH”. BN je, kako bi zaslužila američke šuške, pokazivala „brigu” o teškom životnom standardu građana, lošoj ekonomiji i evropskim perspektivama, a u stvarnosti svaki novinarski prilog su finansirali stranci.

MEDIJI NISU OSLOBOĐENI”!

„Nezavisni mediji su stub slobodne i otvorene demokratije. SAD snažno brane i podržavaju slobodu medija i govora. IMEP je u svom petogodišnjem radu ostvario veliki uspjeh, stoga se nadamo da će naši novi programi podrške medijima biti nastavak te uspješne priče”, rekla je na završnici Projekta Kurtni  Čab, direktorica misije USAID/BiH.

Dakle, na kraju ovog našao se odmah i izgovor da se finansiranje slobodnih medija mora nastaviti baš u godini kada su planirani parlamentari izbori.

Amerikanci su konstatovali da je, uprkos podršci SAD-a i drugih država, medijski prosotor u BiH i dalje pun izazova.

Pozvali su se na izvještaj Reportera bez granica koji konstatuje da BiH zauzima 58 mjesto od 180 država.

U tom izvještajunst koatovano je da atmosfera podjela, verbalni napadi i nacionalna retorika stvaraju „neprijateljsko okruženje za slobodu medija”.

Odličan šlagvort da se „upumpaju” novi milioni dolara u „slobodu medija”.

Šlag na tortu bio je izvještaj Friom hausa: „Prateći globalne trendove demokratije, ova organizacija označila je BiH u svojoj analizi za 2021. godinu kao „djelimično slobodnu”.

Takav status djelimično je zasnovan na trajnoj ugroženosti slobode medija u BiH – od problema izostanka transparentnosti o vlasnicima medijskih kuća, preko napada na novinare, potom ograničavanja slobode govora na društvenim mrežama vezanih za pandemiju, pa do problema tri javna emitera u BiH.”

Nisu pomenuli da se jedna velika medijska kuća poput ATV-a našla pod sankcijama istih tih „donosilaca” medijskih sloboda i demokratije u svijetu.

NOVIH 18 MILIONA MARAKA ZA SLOBODU”

USAID će opet biti koordinator novog projekta – reklo bi se nastavka ovog upravo završenog.

Samo ovaj put se igra na Region, a mediji mogu aplicirati za grantove čija je ukupna vrijednost 10 miliona dolara.

Razlika je što su ovaj put implementatori projeka FHI 360 u saradnji s Internews i Udruženjem BH novinari kako bi grupi medija u BiH ponudili neophodne alate, obuku i pristup malim grantovima u svrhu poboljšanja medijskog prostora u BiH.

Što se tiče ostalih zemalja regije, radiće se na poboljšanju konkurentnosti medijskih radnika na lokalnom i regionlanom tržištu te „ojačati samopostojanje nezavisnih medija”.

Dakle, novac je tu! 10 miliona dolara ili po današnjem kursu – oko 18 miliona maraka.

Medije koji će dobiti novac nećemo navoditi, ali vjerovatno pogađate ko neće dobiti novac.

Ne kriju ni oni na koju stranu naginju.

autor:faktormagzin.ba, tekst je izašao u FM 43 štampanom izdanju od 13 aprila 2022. godine

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.