Sijarto: Naftovod „Družba“ nije oštećen, biće ubrzo pokrenut!

Sijarto: Naftovod „Družba“ nije oštećen, biće ubrzo pokrenut!

Naftovod Družba, koji je zatvoren nakon pada zalutalih raketa u Poljskoj, vjerovatno će ubrzo biti ponovo pokrenut jer sam naftovod nije oštećen, saopštio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u video snimku objavljenom na njegovoj Fejsbuk stranici.

 

Sijarto je takođe rekao, nakon razgovora s poljskim ministrom spoljnih poslova, da Mađarska čeka dalje informacije iz Varšave o rezultatima njihove istrage o eksploziji koja se dogodila u Poljskoj u blizini granice s Ukrajinom, prenosi Rojters.

Snabdjevanje dijelova istočne i centralne Evrope naftom preko cjevovoda Družba privremeno je obustavljeno u utorak, objavili su operateri tog naftovoda u Mađarskoj i Slovačkoj.

– Donekle je ohrabrujuća vijest da, prema trenutnim informacijama, sam naftovod Družba nije oštećen, već samo jedan element infrastrukture koji upravlja gasovodom, a to je elektroenergetska stanica – rekao je Sijarto.

Dodao je da je „popravka tog elementa očigledno lakši posao nego da je sam cijevovod bio pogođen,tako da se vjerovatno može obaviti za kratko vrijeme, u zavisnosti od kvarova koji se utvrde tokom tehničkog dijela posla“.

Sijarto je ponovio da Mađarska ima rezerve nafte za nekoliko mjeseci i da snabdijevanje zemlje nije ugroženo.

(sputnjik)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.