Sijarto: Neke zemlje ne mogu preživjeti zimu bez ruskog gasa, nećemo podržati sankcije protiv „Rosatoma“ i „Gasproma“

Sijarto: Neke zemlje ne mogu preživjeti zimu bez ruskog gasa, nećemo podržati sankcije protiv „Rosatoma“ i „Gasproma“

Mađarska neće podržati sankcije Evropske unije, ukoliko budu uticale na saradnju zemlje sa Rusijom u sferi energetike, rekao je u intervjuu za Sputnjik šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

 

„Nastavićemo da se pridržavamo pristupa koji se svodi na to da je energetika apsolutno crvena linija. Ne znamo šta će biti u tom novom projektu sankcija, ali sa sigurnošću mogu da vam kažem da ćemo štititi naše nacionalne interese. Dakle, nećemo pristati ni na kakve sankcije koje spriječavaju energetsku saradnju, jer je to za nas fizičko pitanje“, rekao je Sijarto, upitan da li će Mađarska blokirati nove sankcije EU protiv Rusije.

Kako je objasnio, Mađarska trenutno fizički ne može da zamijeni ruske izvore energije.

„To je nemoguće kada je u pitanju nafta, jer mogući alternativni naftovod nema dovoljne kapacitete“, dodao je ministar spoljnih poslova Mađarske.

Kada je riječ o gasu, ističe Sijarto, ne postoji drugi izvor ni drugi gasovodi koji bi mogli isporučiti istu količinu „plavog goriva“ kao i Rusija.

„Dakle za nas nije prihvatljivo ništa što bi bilo protiv nafte, gasa ili nuklearne energije“, poručio je on.

Neće podržati sankcije protiv „Rosatoma“ i „Gasproma“

Mađarska se nikada neće složiti sa mogućim uključivanjem ruskih kompanija „Rosatom“ i „Gasprom“ na sankcione liste zapadnih zemalja, poručio je Sijarto.ž

„O ovom pitanju mogu da govorim potpuno iskreno, jer niste prvi kojima ću to reći: nikada se nećemo složiti sa uključivanjem ‘Gasproma’ ili ‘Rosatoma’ na sankcioni spisak. I nikada se nećemo složiti sa uvođenjem sankcija protiv bilo kog preduzeća koje je za nas važno sa stanovišta energetskih isporuka“, istakao je ministar.

Kako je dodao, Budimpešta smatra da je pitanje isporuka energenata iz Rusije jedno od onih koja utiču na suverenitet Mađarske.

„Zato svi u Evropi mogu biti sigurni da nikada nećemo dati saglasnost na uvođenje sankcija koje će ugroziti naše investicije u nuklearnoj sferi. Ako se ‘Rosatom’ nađe pod ograničenjima, naš projekat (izgradnje nuklearne elektrane ‘Pakš’) će biti zatvoren. Da li mi to želimo? Ne. Prema tome, da li ćemo dati saglasnost ako bude iznesena takva inicijativa? Ne“, kazao je Sijarto.

Neke zemlje ne mogu preživjeti zimu bez ruskog gasa

Po riječima Sijarta, Mađarska ima dovoljne rezerve gasa u svojim skladištima uoči zime zahvaljujući isporukama iz Rusije.

„Ne mogu da govorim za druge zemlje, ali u Mađarskoj, ukoliko se prekinu isporuke ruskog gasa, mi nećemo moći da izađemo na kraj sa zimom. Sada možemo, jer imamo dovoljno gasa, ali niz drugih evropskih država ne može preživjeti zimu bez ruskog gasa. Međutim, ne znam šta same zapadnoevropske zemlje misle o tome“, kazao je šef mađarske diplomatije.

Ministar je takođe kritikovao izjave pojedinih evropskih zvaničnika u vezi visoke popunjenosti njihovih skladišta.

„Kada Evropljani govore o popunjenosti skladišta, oni govore o 80, 90, 100 odsto. Međutim, oni to uvijek upoređuju sa skladišnim kapacitetom, mada koga briga za kapacitet, kada se treba brinuti o potrošnji. Uzimajući u obzir potrošnju, u prosjeku u Evropi popunjenost iznosi 23 odsto, a u našem slučaju 41 odsto“, precizirao je Sijarto.

Antiruske sankcije štete Evropi

Antiruske sankcije nanose ogromnu štetu Evropi, rekao je Sijarto.

„Ako su sankcije bolnije za vas, nego za njihov objekat, onda su beskorisne. Ako ostavimo po strani politiku, ideologiju i jednostavno to sagledamo profesionalno, sa stanovišta fizike i matematike, postaje očigledno da su te sankcije izuzetno štetne za Evropu. Nema sumnje u to da su izuzetno štetne za Evropu, jer cijene u Evropi vrtoglavo rastu kada je riječ o robi, hrani, komunalijama, gasu. Inflacija je ogromna“, rekao je Sijarto.

Mađarska poziva da se ne uvode sankcije protiv „Pakš 2“

Mađarska poziva institucije i banke Evropske unije da ne uvode sankcije protiv projekta izgradnje nuklearne elektrane „Pakš 2“, izjavio je Sijarto.

„Smatram da oni koji pokušavaju da uspore ovaj projekat, koji pokušavaju da stvore prepreke tom projektu, u suštini zadaju udarac našem suverenitetu, jer je pouzdano snabdevanje energijom i nezavisnost od svih tih turbulencija pitanje suvereniteta za nas“, kazao je šef mađarske diplomatije.

Po njegovim riječima, Mađarska radi na modifikaciji ugovora sa Rusijom na projektu „Pakš 2“ kako bi izbjegla probleme, izazvane antiruskim sankcijama.

Kako je rekao, Budimpešta planira da ubrza početak izgradnje dva energetska bloka u okviru projekta „Pakš 2“, te da reaktori treba da budu pušteni u rad od 2030. godine

(Sputnjik)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.