SIMBOL VLADAVINE DNS-a U PRIJEDORU: Dvorana na Urijama kao „Skadar na Bojani”

SIMBOL VLADAVINE DNS-a U PRIJEDORU: Dvorana na Urijama kao „Skadar na Bojani”

Nevjerovatno zvuči, ali istina je da se u Prijedoru sportska dvorana gradi čak 11 godina. I još nije završena. Niti se zna kada će biti gotova! DNS i nekadašnji gradonačelnik Marko Pavić, ali i njegovi nasljednici, obećavali su svake godine da će biti završena. U međuvremenu su brojne generacije prerasle  čekajući na sportske aktivnosti u zatvorenom objektu. Nije to, na žalost, puno brinulo lokalne moćnike. Vlada Republike Srpske finansirala je dio projekta, a očito je DNS-ova bratija trošila taj novac. Iako radovi na dvorani još uvijek traju, sportisti na treninge i utakmice moraju na druge lokacije i pitanje je kako i kada će se ovaj objekat privesti kraju.

Izgradnja velike dvorane na Urijama počela je 2012. godine, dvije godine nakon što je o tome donesena odluka.

Procjena je da je do sada uloženo imeđu 6,5 i 7,7 miliona maraka.

Nova vlast u ovom gradu, predvođena SNSD-om, najavila je reviziju cijelog projekta, a naročito dijela koji se tiče finansiranja.

Zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević nedavno je izjavio da je Vlada za ovaj projekat izdvojila četiri miliona maraka te da je rezervisan još milion maraka koji će ponovo izdvojiti republičke institucije.

Koliko je Prijedor uložio do sada – ne znaju.

Na provjeru će više od dvedeset ugovora koji su potpisani sa raznim izvođačima. Tokom „češljanja” zatečene dokumentacije utvrđen je utrošak od  6,5 miliona maraka, a radovi na sportskoj infrastrukturi još uvijek traju!

Vlada više ne želi da daje novac dok ne dobije kompletnu dokumentaciju gdje je i šta do sada uloženo.

Grad Prijedor u ovom trenutku nema novac da se radovi privedu kraju, a istraga mora pokazati koliko je DNS dao do sada budžetskih sredstava u ove namjene.

Posebna Komisija gradskih vlasti trebalo bi uskoro da javnosti predoči tačne podatke ko je i šta radio.

A propusta je bilo!

Nije izvršen tehnički prijem dvorane, nema upotrebnu dozvolu, a pojedinici, koji su dijelom učestvovali u njenoj gradnji, tvrde da  i neka tehnička rješenja nisu zadovoljavajuća tj. da su ugrađeni polovni uređaji za ventilaciju, kao i da pojedini sistemi hlađenja i grijanja ne rade.

A za Predojevića – kuglana. Bez dozvole!

U sklopu dvorane planirana je velika kuglana. A to je tek zanimljiva priča!

Vlast DNS-a imala je posebnu želju da se taj dio dvorane opremi po najsavremenijim standardima.

Vjerovatno zbog stranačkog kolege i aktuelnog kandidata za gradonačelnika na prijevremenim izborima Gorana Predojevića.

U decembru 2019. godine, tadašnji gradonačelnik Milenko Đaković iz DNS-a, zvanično sa Kuglaškim klubom „Rudar” potpisuje ugovor o korištenju kuglane koja se nalazi u sklopu Sportske dvorane Urije.

Time je Đaković, svjesno, sebi napisao krivičnu prijavu, jer je dao na korištenje dio objekta koji nema upotrebnu dozvolu.

Praktično, ako se tokom korištenja kuglane dogodi bilo šta što bi imalo posljedice po bilo koga, grad Prijedor snosi odogovornost, jer je ustupio objekat bez dozvola.

Kuglana je završena po najvišim standardima.

Čak je i evropska kuglaška federacija registrovala kuglanu za međunarodna takmičenja.

Kako je to moguće u objektu bez upotrebne dozvole morao bi da objasni predsjednik Uprvanog odbora kluba Goran Predojević, inače aktuleni predsjednik gradskog odbora DNS-a.

On je ranije rekao medijima da Klub ima regularni ugovor o zakupu, tačnije o ustupanju kuglane što je, po njegovom mišljenju, dovoljno da se organizuju takmičenja.

„Imamo validan ugovor između Grada i kluba o korištenju tog objekta. Ne možemo dobiti upotrebnu dozvolu dok se kompletna dvorana ne završi. Tehnički prijem je završen i dali su nam da to čuvamo, održavamo i kuglamo. To je ispod tribine. To je najbolji objekat u Evropi, imamo sve uslove”, tvrdio je tada Predojević.

Da zaključimo: Predojević priznaje da kuglana nema dozovolu, samim tim, svjesno ugrožava takmičare, gledaoce i sve druge koji dolaze u kuglanu.

Predojević otvoreno kaže da „čuvaju” nezavršen objekat.

Sreća pa se nisu desili neki incidenti posljednjih godinu dana, inače bi neko završio u zatvoru.

Po svemu sudeći i hoće, nakon svega što bi moglo da ispliva kad se istraže sve nezakonite radnje koje su pratile gradnju dvorane i neodgovorno ponašanje DNS-ove vlasti.

Što se tiče kuglane, postoje indicije i da se objekat, uz naknadu, izdavao drugim kuglaškim klubovima što prema „nevažećem” ugovoru o korištenju nisu smjeli raditi.

Koliku je glupost napravio bivši gradonačelnik Mileno Đaković pokazuje i sam Ugovor o davanju na korištenje. Đaković, u članu 2. ugovora, kaže: „…Ugovor o ustupanju zaključuje se na period DO IZDAVANJA UPOTREBNE DOZVOLE za cjelokupan objekat Sportske dvorane na Urijama…”

Da zaključimo: Milenko  Đaković priznaje da objekat nema upotrebnu dozvolu i to konstatuje u Ugovoru. I sve to da bi stranački kolega, Goran Predojević, mogao kuglati u slobodno vrijeme.

Zanimljivo je da je kuglašu Predojeviću gradonačelnik Đaković dodijelio iz budžeta i 16.000 KM  za održavanje objekta.

Predojević je (za taj novac) otovorio kafić, primio dva radnika koji su održavali i higijenu.

Opet se postavlja pitanje – kako?  Dvorana nema dozovolu, ugovor o zakupu je nezakonit, a sve je predmet revizije istražnih organa.

SPISKALI MILION MARAKA!

Procjenjuje se da je samo kuglana koštala oko milion maraka.

Grad je očigledno preusmjeravao novac od gradnje Dvorane u gradnju Predojevićeve kuglane.

Izgleda da sada grad Prijedor ima vrhunsku kuglanu, ali u ruiniranoj i dvorani bez dozvole.

Da nije žalosno, bilo bi smiješno.

ČUDNA POŠTA JE TO!

Na nedopuštene radnje su Đakovića upozoravali članovi Kluba koji se se „odmetnuli” i formirali svoj kuglaški klub.

Predojević im nije dao da priđu kuglani, a oni su svakih mjesec dana pisali gradonačelniku u pokušaju da spriječe nezakonite radnje.

Iz tog perioda ostaje, za istoriju, jedan odgovor gradske uprave kojeg potpisuje Đaković.

Naime, Faktor je u posjedu odgovora Gradske uprave Kuglaškom klubu „Prijedor”.

„… U vezi sa tim ističemo da je Kuglaški klub „Prijedor” dopisom br. 01-2-11/19 od 18.02. 2019. godine, koji smo zaprimili 04.06.2019. godine….“.

Da pojasnimo, Kuglaški klub Prijedor poslao je dopis gradonačelniku u februaru.

Taj dopis je, od pisarnice u zgradi gradske uprave do kabineta gradonačelnika, „putovao” čitava četiri mjeseca.

Kad je konačno stigao u kabinet, trebalo je još dvadeset dana da se napiše odgovor u kojem opet konstatuju da dvorana nema dozvolu.

Radi se samo o jednom spratu i to iste zgrade. Ovo je samo mala slika o tome kako je DNS vladao Prijedorom.

I INSPEKCIJA ZA INSPEKTORE

U cijeloj priči zanimljiva je uloga i inspekcijskih organa u Prijedoru.

Kad se digla sva frka oko kuglane, neko je poslao inspekciju da ispita sve navode.

Inspektori su konstatovali da je sve u redu, da Klub „Rudar” ima valjan ugovor o zakupu i da je sve čisto.

Aktuelna vlast najavila je da će se preispitati i rad inspekcijskih organa, jer je gotovo nemoguće da nisu konstatovali da dvorana nema dozvolu, a samim tim i dio koji se odnosi na kuglanu.

autor: Faktor, tekst je izašao u štampanom izdanju Faktromagazina br. 25

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.