Srbi iz OS BiH radio bi prešli u novu Vojsku Republike Srpske?

Srbi iz OS BiH radio bi prešli u novu Vojsku Republike Srpske?

Većina pripadnika Oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti spremna je da pređe u Vojsku Republike Srpske, ako bi bila ponovo formirana, izjavio je za RTRS zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić i tako potvrdio ranije navode srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika da bi u takvom scenariju 80 odsto Srba napustilo zajedničku vojsku.

Iz Ministarstva odbrane BiH požurili su da demantuju Dodika, tvrdeći da srpski vojnici i oficiri nisu bili anketirani.

I Okolić kaže da nije bilo anketa, ali ističe da je navedeni podatak tačan.

– Dodik vlada tačnim podatkom i procentom, zato što ima nešto što je jače od ankete. Došlo se do toga tako što su pripadnici Oružanih snaga iz reda srpskog naroda dolazili kod svojih pretpostavljenih i starješina i svi su rekli ako do toga dođe da na njih mogu računati – ističe Okolić.

Okolić kaže i da su odnosi u Oružanim snagama narušeni, posebno nakon što je ministar odbrane Sifet Podžić, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, odgodio vježbu sa Vojskom Srbije na Manjači.

Na 16. godišnjicu postojanja Oružanih snaga BiH, koja je danas obilježena u Sarajevu, veličala se uloga i značaj OS BiH, a ni ministar ni načelnik Zajedničkog štaba nisu se osvrtali na sramno odgađanje vojne vježbe sa Srbijom, ali su se pohvalili uspješnom saradnjom sa NATO i EUFOROM.

Od najuspješnije poslijeratne reforme, kako to međunarodni zvaničnici vole da kažu, slabo šta je ostalo od OS BiH.

Okolić kaže da su odnosi narušeni i da se to vidi iz razgovora sa pripadnicima Oružanih snaga.

Opširnije u videu:

autor: Rtrs, video:Rtrs

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.