STIŽE LEDENI ARMAGEDON, TEMPERATURE I DO – 55 STEPENI: Ciklon bomba u Americi, ovo se nije desilo posljednjih 40 godina

STIŽE LEDENI ARMAGEDON, TEMPERATURE I DO – 55 STEPENI: Ciklon bomba u Americi, ovo se nije desilo posljednjih 40 godina

Snježna oluja koja je ove nedjelje pogodila SAD mogla bi donijeti dijelovima zemlje najhladniji Božić u posljednje četiri decenije, rekli su meteorolozi. Hladni front počeo je na sjeverozapadu Pacifika u utorak, a prije nego što u petak uveče stigne na istok zemlje, pretvoriće se u ciklon bombu, prenosi BBC.

 

Više od 90 miliona ljudi u 37 zemalja je upozoreno zbog „ledenog Armagedona“. Oko 80 posto nacije suočiće se sa temperaturama ispod nule, uključujući države na jugu do Teksasa.
Weather Channel je oluju nazvao Zimska oluja Eliot, a prema prognozama američkih medija, očekuje se da će to biti najhladniji Božić od kasnih osamdesetih. Predviđa se da će čak i sunčana Florida doživjeti najhladniji Božić u posljednjih 30 godina.

Nacionalna meteorološka služba (NVS) saopštila je da su temperature od -45°C do -55°C moguće u nekim dijelovima zemlje do kraja ove nedjelje. Prognozirani vjetar može da izazove promrzline za manje od pet minuta ako se ne preduzmu mjere predostrožnosti na vrijeme, a mogući su hipotermija i smrt od dužeg izlaganja hladnoći.

NVS je ovu oluju nazvao događajem koji se javlja jednom u generaciji. Takođe će stići do regiona Velikih jezera gdje se očekuje da će dostići nivo uragana 3. kategorije. Guverneri Kentakija i Sjeverne Karoline proglasili su vanredno stanje, a očekuje se da će snježni uslovi i zaleđeni putevi izazvati i saobraćajni haos.

Dan zahvalnosti je prošao uz minimalne smetnje, nažalost neće biti do Božića, rekao je u srijedu američki ministar saobraćaja Pete Buttigieg za MSNBC.

Stotine letova iz Denvera i Čikaga su već otkazane. Predviđa se da će se Denver suočiti sa najvećim udarom hladnoće u četvrtak ujutru, kada se temperature spuste na -27 stepeni. Čikago je počeo da se priprema za obilne snježne padavine koje će biti praćene udarima vjetra koji prelaze 80 km/h.

Kako se oluja bude razvijala, meteorolozi predviđaju da će se pretvoriti u ciklon bombu, koji nastaje usljed naglog pada pritiska, donoseći mećave, grmljavine i obilne padavine.

(Mondo)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.