Supermarketi u Belgiji ograničili prodaju brašna i ulja

Supermarketi u Belgiji ograničili prodaju brašna i ulja

 Lanci supermarketa „Kolorajt“ i „Lidl“ u Belgiji ograničili du prodaju brašna, ulja i konzerviranog povrća zbog velike potražnje.

I dok iz obe kompanije napominju da je u pitanju „preventivna mjera „i da „nesatšica nema“, kupci u „Kolorajutu“ mogu pazariti najviše dva pakovanja bio koje vrste ulja i brašna, dok je u „Lidlu“ ograničena i prodaja konzerviranog povrća na dve konzerve.

Istovremeno, belgijski prodajni lanac „Delez“ navodi da je primjetna povećana prodaja, ali da neće uvoditi ograničenja za kupce.

Rafovi u belgijskim prodavnicam su puni, a prodavci apeluju na građane da ne paniče i ne stvaraju nepotrebe zalihe i tako izazivaju nesatšice kakve su viđene početkom pandemije.

Pored snabdijevanja i cijene hrane u belgijskim prodavnicama su ostale stabilne uprkos astronimskom rastu energenata i grijanja u zemlji.

Litar sunokretovog ulja u Belgiji se može naći za 2,40 evra, bijelo brašno je od 0,55 evra po kilogramu, a litar mlijeka od 1, 30 evra.

Zvanično, u posljednjih šest mjeseci cijena harane u Belgiji porasla je za oko 4 procenta, u odnosu na enrgente koji su skočili i do 50 procenata.

Belgijske vlasti od 19. marta smanjile se akcize na gorivo tako da su maksimalne dozvoljne cene dizela sada 1,9 evra odnosno 1,7 za bennizn od 95 oktana.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.