Ako se NATO na povuče, Rusija će rasporediti nuklearne rakete u Evropi

Ako se NATO na povuče, Rusija će rasporediti nuklearne rakete u Evropi

Rusija je objavila da će možda biti prisiljena rasporediti nuklearne rakete srednjega dometa u Evropi kao odgovor na slične planove NATO-a.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je agenciji RIA da će Moskva morati povući taj potez ako NATO ne bude surađivao na smirivanju napetosti.

Njegova izjave će dodatno povećati uloge u sporu između Istoka i Zapada u kojem Rusija traži sigurnosne garancije, a SAD i njegovi saveznici upozoravaju Moskvu da ne napada Ukrajinu, optužbe koje Rusija odbacuje.

NATO tvrdi da u Evropi neće biti novih američkih raketa

Nuklearne rakete srednjeg dometa (INF) zabranjene su u Evropi još od sporazuma iz 1987. između sovjetskog predsjednika Mihaila Gorbačova i američkog predsjednika Ronalda Reagana. Vašington je izašao iz sporazuma 2019., nakon što se godinama žalio da ga Rusija krši.

Rjabkov je rekao da postoje „indirektne indicije“ da NATO planira rasporediti INF, pošto je prošlog mjeseca obnovio 56. artiljerijska komanda, koje je tokom hladnog rata upravljalo raketama Pershing koje mogu nositi nuklearne glave.

„Ako ne bude napretka prema političkom i diplomatskom rješenju ovoga problema, naš odgovor će biti vojne i vojno-tehničke prirode“, upozorio je Rjabkov.

NATO tvrdi da u Evropi neće biti novih američkih raketa i da ruske rakete može presresti „odmjerenim“ odgovorom koji uključuje samo konvencionalno oružje. Ali, Rjabkov ističe da Rusija „nimalo ne vjeruje“ NATO-u.

(Hina)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.