Amerika najveći zagađivač plastikom

Amerika najveći zagađivač plastikom

Sjedinjene Američke Države daleko su najveći svjetski zagađivač plastičnim otpadom, pokazalo je izvještaj savezne vlade koja zato poziva na novu nacionalnu strategiju za rješavanje toga problema.

SAD je globalnom zagađenju plastikom pridonio s 42 miliona tona plastičnog otpada u 2016. godini, što je, prema analizi, dvostruko više od Kine i zemalja Europske unije zajedno.

U prosjeku svaki Amerikanac proizvede 130 kilograma plastičnog otpada godišnje, a Južna Koreja je sljedeća po redu s proizvedenih 88 kilograma plastičnog otpada u godini dana.

Izvještaj pod nazivom „Izračun uloge SAD-a u globalnom okeanskom plastičnom otpadu“ odobrio je Kongres kao dio Zakona o spašavanju okeana koji je Kongres odobrio u decembru prošle godine.

Vlada je čitav izvještaj objavila prošle sedmice.

„Čudesan izum plastike u 20. vijeku proizveo je i globalnu poplavu plastičnog otpada koji vidimo posvuda“, napisala je Margaret Spring koja je bila na čelu povjerenstva stručnjaka koji su sastavili izvještaj.

Ono pokazuje da je globalna proizvodnja plastike porasla s 20 miliona tona u 1966. godini na 381 miliona tona u 2015., što je povećanje od dvadeset puta u samo pola vijeka.

Izvještaj navodi da su u početku porijeklo otpada u okeanima činili uglavnom brodski i morski izvori, ali sada se zna da gotovo svaki plastični komad na zemlji može dospjeti u okeane preko rijeka i potoka.

Istraživanje je pokazalo da je gotovo hiljadu vrsta morskog svijeta osjetljivo na plastične predmete u koje se zapletu ili pojedu mikroplastiku koja se zatim putem lanca ishrane vraća ljudima.

(Hina)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.