Avio-kompanije otkazale 3.000 letova širom svijeta zbog novog soja korona virusa

Avio-kompanije otkazale 3.000 letova širom svijeta zbog novog soja korona virusa

Putnici koji putuju kući za Božić širom svijeta doživjeli su neprijatno iznenađenje nakon što su avio-kompanije danas otkazale više od 3.000 letova, navodi se na sajtu za praćenje letova.

 

Do porasta otkazivanja za Badnje veče došlo zbog brzog širenja omikron varijante, tako da prevoznici nisu imali dovoljno zaposlenih na svojim letovima.

Veb stranica kompanije za praćenje letova „Flajt Avere“ pokazala je da je 2.175 letova širom svijeta ukinuto na Badnje veče, tipično težak dan za putovanja. Otprilike četvrtina njih bila je u SAD. Još 1.259 letova za Božić je ukinuto širom svijeta, navodi se na sajtu, usred porasta zaraženih kovidom izazvanih Omikronom.

Najveći dio otkazivanja došao je od pet kompanija, pri čemu je „Čajna Istern“ otkazala 474 putovanja, dok je „Er Čajna“ otkazala 188. „Junajted“ je otkazao 177 letova, „Er Indija“ 160, a „Delta 150“.

– Nagli porast slučajeva omikrona ove nedjelje imao je direktan uticaj na naše letačke posade i ljude koji vode našu operaciju. Kao rezultat toga, nažalost, morali smo da otkažemo neke letove i obaveštavamo pogođene klijente prije nego što dođu na aerodrom – rekli su iz avio kompanije Junajted.

U međuvremenu, avio kompanija „Delta“ saopštila je da je „iscrpila“ sve opcije i resurse – uključujući preusmeravanje i zamenu aviona i posade za pokrivanje redovnih letova, pre nego što je otkazala oko 90 letova za petak. Aviokompanija je za otkazivanje okrivila uticaj varijante omikrona ali i vremenske uslove, piše Gardian.

Kao odgovor na predpraznični haos, avio-kompanije su pozvale na popuštanje pravila karantina za vakcinisano osoblje.

Izvršni direktor Delte Ed Bastijan zatražio je od šefa američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) da smanji period samoizolacije za vakcinisane osobe koje doživljavaju prodorne infekcije sa 10 na pet dana. Aviokompanije za Ameriku i „Džet Blu“ su podržale zahtjev.

Na društvenim mrežama mogu se videti komentari frustriranih putnika koji traže pomoć nakon niza otkazivanja na Badnje veče zbog varijante omikrona koja se brzo širi.

„Delta stvarno?! Otkazuješ moj let za Badnje veče u 12:30?? Ustala sam u 2 sata ujutro da bih stigla na aerodrom sa svojom bebom i mužem i ne vidim otkazivanje dok ne budem na aerodromu da provjerim svoje torbe“, napisala je jedna putnica na Tviteru avio-kompaniji u petak.

Ovo je samo jedna od nekoliko sličnih poruka koje su upućene na prevoznicima zbog obustave letova

Izvor: Blic

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.