Bajden podržao Japan za članstvo u Savjet bezbjednosti UN

Bajden podržao Japan za članstvo u Savjet bezbjednosti UN

Američki predsednik DŽozef Bajden sastao se danas sa japanskim carem Naruhitom u kraljevskoj palati u Tokiju, tokom svoje turneje po Aziji.

Bajden je podržao potrebu reforme Savjeta bezbjednosti UN i želju Japana da postane njegov stalni član, javila je NHK TV kanal.

Ovaj susret je prvi otkako su se njih dvojica srela u decembru 2013. godine, kada je Naruhito bio prestolonasljednik, a Bajden potpredsjednik SAD, saopštila je Kraljevska pres agencija, prenijela je agencija Kjodo.

Ovo je drugi put da aktuelni japanski car, koji je preuzeo tron 1. maja 2019. godine, ugostio američkog predsjednika tokom državne posjete, a prethodno je to bio Donald.

Bajden se potom sastao sa njegovim „dobrim prijateljem“, premijerom Fumijom Kišidom, koga je uvjerio da su SAD potpuno posvećene japanskoj odbrani, usljed pojačanih tenzija sa Kinom i posljedica ruskog napada na Ukrajinu.

Jedna od tema je bila i Sjeverna Koreja, a Bajden će se danas sastati sa porodicama Japanaca koje su oteli prije nekoliko godina da obučavaju špijune u Severnoj Koreji.

Glavna tema Bajdenove dvodnevne posete Japanu, tokom kojeg se susreće sa liderima Japana, Indija i Australije u okviru Kvad grupe, biće pokretanje Info-pacifičkog ekonomskog radnog okvira, širokog plana koji je potpora ekonomskom stupu SAD u Aziji.

Američko-japanska alijansa je dugo bila osnova mira i napretka u Indo-pacifiku, a SAD su duboko posvećene japanskoj odbrani“, rekao je Bajden na početku razgovora u palati Akaska u centralnom Tokiju.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.