Bezos izgubio preko 20 milijardi dolara za samo nekoliko sati

Bezos izgubio preko 20 milijardi dolara za samo nekoliko sati

Zbog loših poslovnih rezultata dionice “Amazona” prošle sedmice završile su u crvenom, a to je najviše pogodilo najvećeg dioničara firme, Džefa Bezosa.Džin internetske trgovine “Amazon” objavio je da je prva tri ovogodišnja mjeseca zaključio s gubitkom zbog ulaganja u proizvođača električnih automobila Rivian, ali upozorio je i na više troškove i slabiju prodaju.

Kompanija je u prvom tromjesečju zabilježila neto gubitak od 3,8 milijardi dolara. U istom periodu prošle godine poslovala je s neto dobiti of 8,1 milijardu dolara.

U “Amazonu” ističu da je gubitak na početku ove godine povezan najviše s gubitkom vrijednosti ulaganja u proizvođača električnih automobila Rivian prije odbitka poreza od 7,6 milijardi dolara.

Operativna dobit više je nego prepolovljena, na 3,7 milijardi dolara, pokazuje izvještaj objavljen u četvrtak.

Neto prihod porastao je sedam odsto, na 116,4 milijarde dolara i odražava dobar rezultat sektora za računarstvo u oblaku Amazon Web Services. Neto prihod od prodaje proizvoda blago je pao, dva odsto na 56,5 milijardi dolara.

Operativni troškovi porasli su 12,8 odsto, na 112,8 milijardi dolara.

– “Amazonovi” troškovi veći su oko šest milijardi dolara nego prošle godine uglavnom zbog viših troškova plata i goriva koje je 1,5 puta skuplje nego prije godinu dana – rekao je novinarima financijski direktor, Brajan Olsavski.

U drugom tromjesečju kompanija bi mogla da ostvari operativnu dobit od tri milijarde dolara, ali i operativni gubitak od milijardu dolara, procjenjuju u upravi. U drugom prošlogodišnjem tromjesečju iznosila je 7,7 milijardi dolara.

Minus su posljedično osjetili su i dioničari firme, a najgore je prošao najveći akcionar Džef Bezos. Prema Fortuneu, on je za samo nekoliko sati izgubio više od 20 milijardi dolara.

Riječ je o velikoj svoti, ali naravno ne treba se brinuti za stanje njegovih finansija jer je i dalje “težak” skoro 150 milijardi dolara. Što se cijele godine tiče, Bezos je u velikom minusu te je od početka 2022. do sada u minusu skoro 44 milijarde dolara.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.