Brazilska vojska se naoružala – vijagrom

Brazilska vojska se naoružala – vijagrom

Brazilska vojska kupila je desetine hiljada tableta protiv erektilne disfunkcije, a politički suparnici predsjednika Žaira Bolsonara zahtijevaju objašnjenje za ovaj neobičan potez.

„Moramo znati zašto Bolsonarova administracija troši javni novac na kupovinu tako velikih količina Vijagre“, izjavio je poslanik Elias Vaz nakon što su brazilski mediji juče izvijestili o kupovini tableta.

Mornarica i vazduhoplovstvo su navodno kupili više od 30.000 tableta, a sad tvrde da je lijek namijenjen za liječenje plućne hipertenzije, piše „The Guardian“.

Međutim, informacije koje su objavile novine „O Globo“ sugerišu da su kupljene doze lijeka primjerene za liječenje impotencije, a ne povišenog pritiska u venama plućnog krvotoka.

„Kako se osjećate znajući da plaćamo Vijagru za oružane snage?“, pitala je brazilska pjevačica Zelia Dankan stotine hiljada svojih pratilaca na Twitteru.

„Osjećam se impotentno“, glasi jedan odgovor.

Poslanik iz Rija Marselo Freiso kaže da će zatražiti od javnog tužioca da istraži „erektilni skandal“.

„Bolsonarova administracija je kasnila s kupovinom vakcina protiv Kovida, ali je odobrila preskupu kupovinu 35.000 tableta Vijagre za oružane snage“, piše Freiso na Twitteru.

Predsjednica Radničke stranke Gleisi Hofmann optužila je Bolsonara za uništavanje kredibiliteta vojske.

Ćiro Gomeš, političar lijevog centra koji se nada da će pobijediti Bolsonara na predsjedničkim izborima u oktobru, rekao je da, iako oružane snage zaslužuju poštovanje, čini se da su njihovi odjeli za nabavku skloni demoralisanju vojske.

„Osim ako ne budu u stanju dokazati da razvijaju neku vrstu tajnog oružja – sposobnog revolucionirati međunarodnu industriju oružja – biće teško opravdati kupovinu 35.000 jedinica lijeka za erektilnu disfunkciju“, kaže Gomeš.

„Nije slučajno da se ovi apsurdi događaju tokom vlade predsjednika koji sistematski sramoti vojsku“, rekao je.

Bolsonaro (67) je bivši vojni kapetan i padobranac koji je napunio svoj kabinet vojnicima i u više navrata nagovijestio da bi bio spreman voditi vojnu „intervenciju“ protiv brazilskih demokratskih institucija.

Politički analitičari kažu da se radi o aferi koja je osramotila populističkog predsjednika koji se često hvali svojom muškošću, piše „Index.hr„.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.