Fricl će uskoro biti slobodan čovjek?

Fricl će uskoro biti slobodan čovjek?

Austrijski najpoznatiji kriminalac Jozef Fricl (86) mogao bi uskoro da bude pušten iz zatvora nakon što se podvrgao nizu psihijatrijskih testova. Stručnjak treba da odluči da li ispunjava uslove za prevremeno puštanje na slobodu.

Fricl je 2009. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora nakon što je proglašen krivim za sistematsko zlostavljanje svoje ćerke Elizabet, koja je 24 godina bila zaključana u sobi otpornoj na zvuk u njegovoj kući u Austriji.

Tokom tog vremena Fricl ju je silovao na hiljade puta, a ona mu je rodila sedmoro djece, od kojih je jedno preminulo.

Zlostavljanje je počelo malo poslije Elizabetinog 18. rođendana i troje djece je bilo sa njom u podrumu, dok je preostalo troje djece živjelo u kući sa njim.

Međutim, ranije ove godine regionalni sud u Donjoj Austriji odlučio je da Fricl bude premješten iz specijalne jedinice zatvora Krems-Štajn u standardni zatvorski sistem.

Ako to prođe, to bi značilo da će biti prijevremeno pušten nakon što je odslužio samo 15 godina doživotne kazne.

To je devet godina manje njego što je njegova ćerka držana zatvorenom u kući.

Međutim, kancelarija javnog tužioca se usprotivila ovom planu i odmah podnijela zahtjev da se to blokira.

Viši regionalni sud je takođe preuzeo slučaj i naložio vještaku da ispita Fricla kako bi utvrdio da li je on zdravog tijela i duha.

Ukoliko stručnjak utvrdi da nije mentalno stabilan, ostaće u trenutnom zatvoru i neće biti podoban da podnese zahtjev za ranije puštanje na slobodu 2024.

Odluka o slučaju očekuje se da bude donijeta u januaru sljedeće godine.

Fricl je opisan kao neko ko se „dobro uklopio“ i „držao sve za sebe“, zbog čega su stvari izašle na vidjelo tek kada je jedno Elizabetino dijete palo u komu i odvedeno u bolnicu na lečenje.

Dok su se doktori mučili da otkriju šta je sa djetetom, uputili su javni apel Elizabet da istupi.

Britanski novinar Mark Peri, koji je prvi otkrio priču o „Kući horora“, opisao je kako je to izgledalo.

– Bila je u ćeliji i gledala TV, molila je Frica da nju i djecu pusti da izađu napolje. Tada ju je pustio – rekao je on.

Sve do tada Friclova žena Rozmari je mislila da je Elizabet napustila kuću prije puno godina i da se pridružila kultu. Fricl joj je rekao da je troje dece ostavila ispred vrata. Ona nije znala da su ta djeca rođena iz bolesnog zlostavljanja ćerke od strane oca.

Peri je razgovarao sa advokatom Fricla i otac je navodno rekao da je „normalno da porodicu držite u ćeliji“.

– Nije vjerovao da je uradio išta loše. Misli da je u pitanju greška sistema i da je pogrešno zaključan – rekao je Peri.

Prema riječima predsjednika Regionalnog suda, Fricl pokazuje znake demencije i lošeg mentalnog zdravlja. Čak i ako se smatra da je psihički zdrav i da stoga može da podnese zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu, sudije bi tada trebalo da usvoje njegovu žalbu, piše britanski Telegraph.

Vjeruje se da je Fricl, jedan od najozloglašenijih prestupnika u Evropi, godinama planirao svoje zločine. Potražio je plansku dozvolu za izgradnju svog podzemnog podrumskog kompleksa, koji bi služio kao tamnica, krajem 1970-ih. Kada je Elizabet nestala, rekao je prijateljima i porodici da je pobegla i pridružila se sekti. Činilo se da mu mnogi veruju.

Elizabet, koja sada ima 55, živi pod novim imenom u nepoznatom dijelu Austrije sa djecom i nije imala nikakav kontakt sa ocem otkako je u zatvoru.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.