HAOS i saobraćajni kolaps: Njemačka željeznica na udaru sabotaže?

HAOS i saobraćajni kolaps: Njemačka željeznica na udaru sabotaže?

U subotu u 6:40 ujutru pala je komunikaciona mreža Njemačke željeznice (Dojče ban). Stoga tri sata nije bilo brzih međugradskih vozova na sjeveru zemlje, te između Berlina i Hanovera i zapada zemlje, kao i ka Amsterdamu i Kopenhagenu. U pokrajinama Donja Saksonija i Bremen nisu saobraćali ni lokalni vozovi.

 

Jedna portparolka Željeznica kao razlog je navela „sabotažu“ na „kablovima neophodnim za željeznički saobraćaj“.

Kako javlja Špigel, u bezbjednosnim krugovima se govori da su nepoznati počinioci presjekli kablove u jednom šahtu u istočnoj berlinskoj četvrti Karov. Navodno je slična akcija izvedena i u Dortmundu na zapadu zemlje, ali je nejasno da li su sabotaže povezane.

Jedan od upućenih u istragu rekao je da bi saboteri morali da imaju insajderske informacije o željezničkoj mreži i tome kako je zaustaviti, prenosi Špigel.

Saobraćaj se normalizuje

Savezni ministar saobraćaja Folker Vising sazvao je konferenciju za štampu na kojoj je takođe govorio o „svjesnom i namjernom presjecanju kablova“.

Vising je naveo da nadležni još nemaju indicija ko stoji iza ovoga.

Iz krugova bliskih Željeznici je do medija procurjelo da je na meti bila mreža GSM-R koja se koristi za komunikaciju.

Preko nje ide radio-veza dispečera i mašinovođa, kao i digitalno praćenje voznog reda, prenosi DW.

Saobraćaj se polako normalizuje tokom subote, a Željeznice omogućavaju svima čiji vozovi nisu krenuli da koriste bilo koji voz sa postojećom kartom ili pak da dobiju povraćaj novca.

Željeznički kolaps je došao u nezgodno vrijeme jer je subota prvi dan jesenjeg raspusta u sjevernim pokrajinama Hamburg i Šlezvig-Holštajn, kada mnogi kreću na put.

(DW,Foto: Pixabay )

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.