HAOS NA ULICAMA: demonstranti se sukobili s policijom!

HAOS NA ULICAMA: demonstranti se sukobili s policijom!

U Atini i Patrasu izbili su danas sukobi između policije i demonstranata tokom generalnog štrajka u Grčkoj.

Protesti su organizovani zbog željezničke nesreće prošlog mjeseca u kojoj je poginulo najmanje 57 ljudi.

Demonstranti su bacili Molotovljeve koktele na policijski kordon u blizini parlamenta, a interventna policija je odgovorila bacanjem suzavca i zvučnih granata tokom kratkog sukoba na velikim, mirnim protestima. Trenutno nema izvještaja o povrijeđenima ili hapšenjima, javio je AP.

Veliki protesti održani su i u drugim gradovima širom Grčke, a sukobi mladih i policije takođe su izbili i u južnom lučkom gradu Patrasu.

Veliki protesti su održani i u Solunu. Vlada je imala četiri godine da riješi probleme na željezničkoj mreži, ali ne prihvata odgovornost i okrivljuje sve ostale, rekla je za privatnu televiziju Skaj portparol glavne ljevičarske opozicione partije Siriza Popi Capanidou.

U Grčkoj su sindikati danas pozvali na generalni štrajk zbog željezničke katastrofe prošlog mjeseca, u kojoj je poginulo najmanje 57 ljudi, a obustavljeni su željeznički, avionski i trajektni saobraćaj, kao i rad bolnica, škola i javnog prevoza. Generalni štrajk su organizovali sindikati željezničkih radnika koji su organizovali obustave rada odmah poslije direktnog sudara vozova u sjevernoj Grčkoj 28. februara u kojem je poginulo 57 ljudi, a na desetine povrijeđeno.

Grčka vlada saopštila je da će željezničke usluge biti ponovo pokrenute 22. marta i da će se postepeno obnavljati do 11. aprila, uz dodatno osoblje koje će nadgledati bezbjednost i pravila obaveznog smanjenja brzine duž dionica pruge.

Prema najnovijim anketama, vlada desnog centra premijera Kirijakosa Micotakisa posljednjih sedmica dobija smanjenu podršku u odnosu na glavnog rivala, ljevičarsku stranku Siriza, a dvije stranke su bile uključene u ideološku debatu o tome na koji način treba reformisati zastarelu grčku željeznicu, objavio je AP.

Micotakis je obećao jasnija razgraničenja u zaduženjima između privatizovanih službi i vlasti koje ih nadziru, tražeći pomoć od eksperata EU u izradi plana reformi željeznice. Micotakisovi politički protivnici tvrde da je loše vođeno raspuštanje agencija pod državnom kontrolom na kraju ugrozilo bezbjednost na željeznici.

autor:banjaluka.net foto:banjaluka.net

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.