Iran optužuje Izrael za napad

Iran optužuje Izrael za napad

Iran je okrivio Izrael za napad bespilotnom letjelicom na vojno postrojenje nedaleko od grada Isfahanam javili su iranski mediji.

Napad je izvršen usljed tenzija između Irana i Zapada oko aktivnosti Teherana oko nuklearnog programa i dostave naoružanja Rusiji.

U pismu upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu, predstavnik Irana u svjetskoj organizaciji Amir Said Iravani navodi da „preliminarni rezultati istrage sugerišu da je Izrael odgovoran za napad izvršen tokom vikenda i u kojem nije bilo žrtava ili veće štete“.

„Iran zadržava svoje legitimno pravo na odbranu nacionalne bezbjednosti i čvrst odgovor na svaku prijetnju cionističkog režima kada to bude neophodno. Ovaj postupak koji je izvršio cionistički režim nije u skladu sa međunarodnim pravom“, naglasio je Iravani.

Izrael je i ranije izražavao spremnost da gađa ciljeve u Iranu, ukoliko diplomatija ne uspije u ogranićenju nuklearnog ili raketnog programa Teherana, ali ne komentariše određene incidente.

Razgovori između Irana i svjetskih sila o obnovi nuklearnog sporazuma iz 2015. godine u zastoju je od septembra. Prema tom sporazumu iz kojeg je 2018. godine istupio tadašlji američki predsjednik Donald Tramp, Teheran se saglasio da ograniči nuklearni program a zauzvrat će biti ublažene sankcije.

autor:ATV

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.