Ispod Јužnog pola otkriveno ogromno jezero?

Ispod Јužnog pola otkriveno ogromno jezero?

Tim istraživača predvođen Šuaj Јanom, geofizičarom sa Teksaškog univerziteta u Ostinu, otkrio je nešto što djeluje kao ogromno jezero sa vodom u tečnom stanju ispod ledenog pokrivača na Antarktiku.

Prema pisanju nezavisne internet stranice „Sajens alert“, takozvano jezero Snježni orao dugo je oko 42 kilometra, široko 15 kilometara i nalazi se na oko 3,2 kilometra ispod ledenog pokrivača.

Zapremina vode u jezeru dubokom 200 metara procijenjena je na oko 21 metar kubni, prenio je „Sputnjik“.

Don Blankenšip, geofizičar sa Instituta za geofiziku Teksaškog univerziteta u Ostinu, objasnio je da jezero „vjerovatno ima zapis o cijeloj istoriji ledenog pokrivača istočnog Antarktika, kao i o njegovom rastu i evoluciji kroz glacijalne cikluse“.

– Naša posmatranja nagovještavaju i to da se ledeni pokrivač značajno promijenio prije 10.000 godina, mada ne znamo zašto – dodao je on.

Glaciolog sa Imperijalnog koledža u Londonu Martin Sajgert rekao je da jezero, koje se nalazi u kanjonu dubokom 1,6 kilometara, ima omotač od naslaga i da se njegovo dno prilično dugo sakuplja, čime potencijalno pruža uvid u period od momenta „kada Antarktik uopšte nije imao leda do vremena kada se potpuno smrznuo“.

– Nemamo nijedan zapis o tim događajima na jednom mjestu, ali bi naslage na dnu ovog jezera mogle biti idealne – istakao je Sajgert.

Istraživački timovi sada predlažu uspostavljanje stanice blizu jezera radi njegovog pročavanja i pribavljanja uzoraka naslaga na njegovom dnu.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.