Izraelci i Palestinci predložili riješenje – konfederacija dvije države

Izraelci i Palestinci predložili riješenje – konfederacija dvije države

Izraelske i palestinske javne ličnosti sastavile su novi prijedlog o konfederaciji dvije države uz nadu da to može biti način za prevazilaženje višedecenijskg zastoja u mirovnom procesu za Bliski istok.

Plan sadrži nekoliko kontroverznih prijedloga i nije jasno koliku podršku uživa među liderima sa obje strane, ali bi mogao da doprinese uobličavanju debate o konfliktu, prenio je AP. Ideja će biti prezentovana ove sedmice jednom visokom američkom zvaničniku i generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu.

Plan poziva na formiranje nezavisne palestinske države u većem dijelu Zapadne obale, Gaze i istočnom Jerusalimu, što su teritorije koje je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine. Izrael i Palestina bi imali odvojene vlade, ali bi se koordinisali na visokom nivou kada je riječ o bezbjednosti, infrastrukturi i ostalim pitanjima koja su od značaja za obje populacije.

Prema ovom planu, blizu 500.000 jevrejskih doseljenika bi ostalo na okupiranoj Zapadnoj obali, a velika naselja uz granicu bila bi pripojena Izraelu u direktnoj zamjeni teritorija.

Doseljenici koji žive duboko u Zapadnoj obali dobili bi opciju da se presele ili postanu stalni rezidenti države Palestine. Isti broj Palestinaca, odnosno izbjeglih tokom rata 1948. godine, kada je Izrael nastao, dobio bi pravo da se preseli u Izrael kao državljani Palestine sa stalnim boravištem u Izraelu.

Inicijativa je većim dijelom zasnovana na Ženevskom sporazumu, detaljnom i sveobuhvatnom mirovnom planu koji su 2003. godine sastavili istaknuti Izraelci i Palestinci, uključujući bivše zvaničnike. Novi plan ima blizu 100 stranica i obuhvata nove i detaljne preporuke o rješavanju ključnih pitanja.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.