Kadirov ostaje na mjestu lidera Čečenije

Kadirov ostaje na mjestu lidera Čečenije

Vođa ruske regije Čečenije, Ramzan Kadirov povukao je komentare od odlasku s vlasti i rekao da sada namjerava da obori rekord od 27 godina u obavljanju dužnosti regionalnog lidera.

Kadirov je na Telegramu 5. septembra napisao da je izjavu koju je dao dva dana ranije o mogućoj ostavci dao kako bi “provjerio šta mislite.”

On je dva dana prije toga napisao da je nakon 15 godina kao regionalni lider u Rusiji „došlo moje vrijeme“.

Međutim, u svojoj posljednjoj objavi na Telegramu, Kadirov je napisao da je saznao da je neimenovani ruski političar bio regionalni lider 27 godina, pa je „odlučio da obori taj rekord“.

„Vidjećemo mogu li to prestići“, napisao je Kadirov i dodao da „nema pravo“ sada da napusti funkciju.

Kadirov koji ima 45 godina vlada Čečenijom od 2007. i trenutno je lider sa najdužim stažom u jednoj od ruskih regija.

Ruske i međunarodne organizacije za ljudska prava godinama optužuju Kadirova za ignorisanje teških kršenja ljudskih prava, uključujući otmice, mučenja, vansudska ubistva, uključujući ubistva njegovih protivnika koji žive u inostranstvu, te progon LGBT zajednice.

Kritičari Kremlja kažu da je predsjednik Vladimir Putin zažmirio na zlostavljanja i kršenja koja je izvršio Kadirov jer se oslanja na bivšeg zapovjednika pobunjenika da kontroliše separatističke stavove i nasilje u Čečeniji, piše Radio slobodna Evropa.

Kadirov je takođe igrao važnu ulogu u krizi u Ukrajini i regrutovao je ljude da se bore uz ruske trupe.

U svojoj posljednjoj objavi na Telegramu je napisao da s obzirom na to da se Rusija „bori protiv svjetskog satanizma“ u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas, „ni regionalni lideri ni vojno osoblje svih činova“ ne mogu da napuste svoje položaje.

Kadirov je u prošlosti davao komentare zbog napuštanja svoje dužnosti, ali nikada nije preduzeo nikakve korake da ode, postavljajući pitanja da li je njegova neočekivana objava bila samo trik.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.