Ko je prvi poznati slučaj korone? Naučnici tvrde da su ga pronašli

Ko je prvi poznati slučaj korone? Naučnici tvrde da su ga pronašli

Naučnik koji je proučavao javne izvještaje o ranim slučajevima korone u Kini obavijestio je u četvrtak da je ranija istraga Svjetske zdravstvene organizacije vjerojatno pogriješila u ranoj hronologiji pandemije.

 

Nova analiza sugeriše da je prvi poznati pacijent oboljeli od koronavirusa bio prodavač na velikoj tržnici životinja u Wuhanu, a ne računovođa koji je živio više stotina kilometara od nje, piše New York Times koji ovu vijest donosi kao ekskluzivnu.

Izvještaj, objavljen u četvrtak u prestižnom časopisu Science, oživjeće, iako zasigurno neće riješiti, raspravu o tome je li pandemija započela prelaskom virusa s divljih životinja, koje se prodaju na tržnici, na ljude, curenjem iz virološkog laboratorija u Wuhanu ili na neki drugi način.

Potraga za porijeklom najveće javnozdravstvene katastrofe vijeka potaknula je geopolitičke bitke, a posljednjih mjeseci pojavilo se nekoliko novih činjenica koje bi riješile to pitanje.

Naučnik tvrdi da je pandemija počela na tržnici morskih plodova Huanan

Michael Worobey, naučnik i vodeći stručnjak za praćenje evolucije virusa na Sveučilištu u Arizoni, otkrio je odstupanja u vremenskim okvirima „kopajući“ po svemu što je ranije objavljeno u medicinskim časopisima, kao i po video intervjuima u kineskim novinama s dvije osobe za koje se vjeruje da su prve dokumentirane osobe s koronom.

Dr Vorobej tvrdi da veze dobavljača s veleprodajnim tržištem morskih plodova Huanan, kao i nova analiza veza najranijih hospitalizovanih pacijenata s tržištem, snažno upućuju na to da je pandemija počela baš tamo.

„U ovom gradu od 11 miliona ljudi, polovica ranih slučajeva povezana je s mjestom koje je veličine fudbalskog igrališta“, rekao je dr Vorobej.

„Postaje vrlo teško objasniti taj obrazac ako epidemija nije započela na tržištu.“

Nekoliko stručnjaka, uključujući jednog od istražitelja pandemije koje je izabrao WHO, rekli su da je  Vorobej obavio odličan „detektivski posao“ te da je prvi poznati slučaj korone najvjerojatnije bio prodavač morskih plodova.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.