Muzej Kremlja vratio pozajmljene eksponate galeriji „Prado“

Muzej Kremlja vratio pozajmljene eksponate galeriji „Prado“

Muzej Kremlja vratio je sliku u špansku galeriju „Prado“ i nekoliko oklopnih odjela koji su pozajmljeni za izložbu odloženu nakon ruske operacije u Ukrajini, izjavila su danas dva izvora iz španskih institucija.

Portret cara Karla Petog u punoj veličini iz 1605. godine, autora Huana Pantohe de la Kruza, i kolekcija uključujući oklop koji je kralj nosio na slici vraćeni su uz „punu saradnju“ ruskog muzeja, rekli su izvori.

Oklop je obično izložen u oružarnici Kraljevske palate u Madridu.

Muzej i oružarnica „Prado“ odbili su da komentarišu vraćanje ovih eksponata.

Prošle sedmice, španski ministar kulture rekao je da je Vlada Španije zatražila da se eksponati vrate u znak protesta zbog rata u Ukrajini.

Muzeji Kremlja odgodili su izložbu „Dvoboj: od suđenja borbom do plemenitog zločina“, čije je otvaranje planirano za 4. mart. Izložba je trebala da uključuje eksponate iz nekoliko evropskih muzeja, navodi se na svom sajtu.

„Muzeji moskovskog Kremlja trenutno rade na tome da se izložba održi bez evropskog učešća“, navodi u saopštenju.

Takve izložbe su planirane više od godinu dana unaprijed, rekao je jedan od španskih izvora sa kojima je Rojters razgovarao.

Španske institucije koordinirale su povratke sa britanskim Kraljevskim oružarskim muzejom, muzejom Luvr i Francuskom nacionalnom bibliotekom, koje su, takođe, imale pozajmljene eksponate, dodao je drugi izvor.

Rojters nije mogao odmah da utvrdi da li su britanski i francuski eksponati, takođe, stigli u njihove matične zemlje.

Nacionalna baština Španije, tijelo koje se bavi španskim kraljevskim lokacijama i zbirkama, pozajmila je nekoliko komada, uključujući oklop dizajniran da ga nosi hrt – kraljev ljubimac, i još jedan koji je nosio Filip Treći kada je bio dijete. Svi komadi su vraćeni, rekli su izvori.

Slika i oklop napustili su Rusiju 12. marta i putovali kopnom preko Finske, Njemačke i Francuske, rekli su oni.

Dva muzeja u Milanu saopštila su ranije ovog mjeseca da će vratiti nekoliko umjetničkih djela koja su pozajmljena od Rusije.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.