Na granicu Poljske pristižu uglavnom žene i djeca, do sad izbjeglo više od 200.000 ljudi

Na granicu Poljske pristižu uglavnom žene i djeca, do sad izbjeglo više od 200.000 ljudi

Iz Ukrajine je od početka vojne intervencije Rusije 24. februara u Poljsku do sada prešlo oko 213.000 ljudi.

Rečeno je ovo reporteru Tanjuga u prihvatnom centru u Koržovoj Dolini, u Poljskoj, na glavnom putu između ukrajinskog Lavova i poljskog grada Krakova, na oko 2,5 kilometara od granice.

Kreveti u halama dva ogromna hangara, u kojima se ranije vjerovatno nalazio tržni centar, gotovo su popunjeni.

Poljaci na granici dočekuju ljude iz Ukrajine, uglavnom žene i djecu odakle ih autobusima prevoze do prihvatnog centra, gdje neki ostaju, a ostali koji imaju rođake u Poljskoj idu dalje.

Dosta ljudi iz Ukrajine pješke prelazi granicu pošto su, prema informacijama sa terena, kolone automobila ispred graničnog prelaza duge između 20 i 30 kilometara, pa mnogi napuštaju svoja vozila i idu pješice.

Među njima ima i dosta migranata sa Bliskog istoka, koji su se vjerovatno zatekli u Ukrajini prije početka sukoba, pa i oni sada bježe.

Pojedini kažu da im je trebalo i po četiri, pet dana samo da dođu do granice. Većina njih gotovo da ne govori engleski jezik, što dosta otežava komunikaciju.

Ukrajinac koji zna srpski jezik rekao je Tanjugu da čekao u redu na granici tri sata, kao i da je jako velika gužva i da je kolona na ulazu u Poljsku duga 20 ili 30 kilometara.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.