Objavljena velika studija o nuspojavama vakcina Fajzer, Moderna i Džonson i Džonson

Objavljena velika studija o nuspojavama vakcina Fajzer, Moderna i Džonson i Džonson

Ne postoji povećani rizik od smrtnosti od uzroka koji nemaju veze s covidom-19 među osobama koje su primile vakcinu protiv te bolesti u odnosu na nevakcinisane, pokazala je velika studija Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) provedena na 11 miliona ljudi.

Štaviše, studija je otkrila da su vakcinisani imali niže stope smrtnosti od raznih bolesti nepovezanih s covidom-19 nego nevakcinisane osobe, nakon što je provedena prilagodba za starost, pol, rasu, etničku pripadnost i druge demografske karakteristike te mjesta na kojima se provodilo istraživanje.

Upoređena je smrtnost od uzroka koji nisu povezani s covidom-19

U uvodu rada autori ističu da su u američkom sistemu prijavljivanja nuspojava Vaccine Adverse Events Reporting System (VAERS) zabilježeni neki slučajevi smrti nakon vakcinisanja. Takvi događaji mogu biti posljedica vakcinisanja, ali ne moraju, jer se očekuje da će neki ljudi umrijeti od raznih uzroka u bilo kojem periodu od nekoliko sedmica u godini, pa i nekoliko sedmica nakon primanja vakcine.

Kako bi se znalo postoji li veza između vakcinisanja i smrti, potrebno je uporediti smrtnost u vakcinisanoj i nevakcinisanoj populaciji od uzroka koji nisu povezani s covidom-19, npr, od srčanog ili moždanog udara. Za očekivati je da će među vakcinisanim biti manje smrti od covida-19, što je studija takođe potvrdila – smrtnost je bila višestruko veća među nevakcinisanim.

Pomno odabrane uporedive grupe

U grupu nevakcinisanih odabrane su osobe kojima u roku od 30 dana od početka istraživanja nije bila potvrđena infekcija covidom-19.

Kako bi se osiguralo uporedivo ponašanje u smislu traženja zdravstvene zaštite među osobama koje su primile vakcinu i onima koje nisu, nevakcinisane osobe koje su ispunile uslove odabrane su među onima koji su primili najmanje jednu dozu vakcine protiv gripa u posljednje dvije godine. Tako je izbjegnuta mogućnost da uzrok povećane smrtnosti među nevakcinisanim bude nesklonost traženju zdravstvenih usluga, među kojima i nesklonost vakcinisanja generalno.

Kohortno istraživanje provedeno je od novembra 2020. do jula 2021. među 11 miliona osoba uključenih u Vaccine Safety Datalink (VSD).

VSD je projekt suradnje Kancelarije za sigurnost vakcinisanja CDC-a i devet zdravstvenih organizacija, a uloga mu je da prikuplja elektronske zdravstvene podatke, uključujući informacije o vakcinama.

Među vakcinisanima je bilo manje smrti od svih ne-covid uzroka

Kako bi uporedio smrtnost u dvije grupe, tim je analizirao podatke 6.4 miliona vakcinisnaih i 4.6 milijuna demografski sličnih nevakcinisanih. Pokazalo se da su vakcinisani vakcinama odobrenima u SAD-u, ali i u Evropi – Pfizer-BioNTech Comirnaty, Moderna Spikevax i J&J/Janssen – imali niži rizik od smrti nego nevakcinisani.

Nakon isključivanja smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19, standardizovana stopa smrtnosti (SMR) nakon prve doze iznosila je 0.42 za Pfizer-BioNTech odnosno 0.37 za Modernu te 0.35 i 0.34 nakon druge doze. Ove stope bile su niže od stope 1.11 među uporedivom grupom nevakcinisanih. Među primateljima vakcine Janssen ukupni SMR bio je 0.84, što je opet niže od stope 1.47 među nevakcinisanom uporedivom grupom.

Među mladima nije bilo razlike u smrtnosti

Među osobama u dobi od 12 do 17 godina rizik od smrtnosti nije se razlikovao između vakcinisanih Pfizerovom vakcinom i nevakcinisanih. Tokom istraživanja u ovoj dobnoj grupi dogodilo se 12 smrtnih slučajeva.

Na temelju ovih rezultata CDC je dao preporuku da se vakcinišu svi stariji od 12 godina.

(Index)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.