OPŠTA UZBUNA! Ambasada SAD pozvala Amerikance da HITNO NAPUSTE RUSIJU: „Nepredvidive posljedice…

OPŠTA UZBUNA! Ambasada SAD pozvala Amerikance da HITNO NAPUSTE RUSIJU: „Nepredvidive posljedice…

Američka ambasada u Rusiji pozvala je Amerikance da odmah napuste zemlju zbog invazije Rusije na Ukrajinu, ali i rizika od, kako su naveli, proizvoljnog hapšenja ili uznemiravanja ruskih agencija za sprovođenje zakona.

„Ne putujte u Rusiju zbog nepredvidivih posledica ruske invazije na Ukrajinu. Državljani SAD koji žive ili putuju u Rusiju moraju odmah da napuste zemlju“, navodi se na sajtu.

Ambasada je saopštila da ruske službe bezbednosti hapse američke državljane pod lažnim optužbama, da im uskraćuju pravične i transparentne tretmane, ali i da ih osuđuju u tajnim suđenjima, uključujući američke državljane uključene u verske aktivnosti.

Rusija je pokrenula krivični postupak protiv američkog državljanina zbog sumnje za špijunažu, saopštila je u januaru ruska Federalna služba bezbednosti (FSB), prenosi Euractiv.

Reuters je podsetio da su Sjedinjene Američke Države više puta upozoravale svoje građane o napuštanju Rusije, te ističe da je takvo javno upozorenje bilo u septembru, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio delimičnu mobilizaciju.

autor: Kurir.rs/Euractiv/Reuters), foto: Reuters

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.