Osveta talibana

Osveta talibana

Talibanski borci su ubili ili je zbog njih „nestalo“ više od 100 pripadnika bivše policije i obavještajne službe Avganistana, pošto su preuzeli vlast u avgustu.

 

Talibani su nastavili sa osvetom bivšim članovima oružanih snaga pređašnje vlade, iako su obećali amnestiju, saopštio je danas Hjuman rajts voč.

Oni su organizovali potere za bivšim službenicama koristeći vladine spise i na meti su im bili ljudi koji su se predali i primili pisma u kojima im se garantuje bezbjednost.

„Šablon ubijanja je posijao teror širom Avganistana, pa niko ko je povezan sa bivšom vladom ne može da se osjeća bezbjedno. Bivši zvaničnici su pobjegli zbog moguće odmazde“, napominje Hjuman rajts voč.

Na meti Talibana su, takođe, osobe za koje vjeruju da su podržavale takozvanu Islamsku državu u sjevernoj pokrajini Nangahar, epicetru napada ISIS-a. U glavnom gradu te pokrajine Džalalabadu danas je došlo do žestokog osmočasnovnog okršaja kada su talibani upali u navodno sklonište terorista ISIS-a. Šef obavještajne pokrajinske službe Tahir Mobariz izjavio je da su se tokom okršaja muškarac i žena raznijeli kada su aktivirali eksploziv koji su imali na sebi, dok je treća osoba ubijena u razmjeni vatre.

Dvojica osumnjičenih militanata su uhapšeni, dodao je Mobariz.

 

Izvor: TANJUG

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.