Peking uputio zahtjev Vašingtonu da objasni svoje biološke aktivnosti u Ukrajini

Peking uputio zahtjev Vašingtonu da objasni svoje biološke aktivnosti u Ukrajini

Da bi to uradili, potrebno je da otvore laboratorije za istraživanje stranih nezavisnih stručnjaka, rekao je na on na jutrošnjem brifingu, navodi Izvestija.

Prema njegovim riječima, dokazana činjenica sprovođenja bioloških ispitivanja na teritoriji Ukrajine uzbunila je čitavu svjetsku zajednicu. Nedavno objavljena dokumentacija pokazala je da je laboratorije naručio Pentagon.

– Ako SAD žele da dokažu iskrenost svojih aktivnosti, zašto ne otvore ove biološke laboratorije za nezavisna istraživanja međunarodnih stručnjaka, rekao je diplomata.

Liđijan je tražio objašnjenje na šta je potrošeno 200 miliona dolara.

Ranije istog dana Vasilij Prozorov, bivši pripadnik Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), rekao je da je Pentagon stvario biološke laboratorije u Ukrajini po uzoru na američke istraživačke centre širom postsovjetskog prostora: Gruzije, Jermenije, Kirgistan. Svi naučnici koji su radili u objektima imali su diplomatski imunitet.

Ranije, 12. marta, Ministarstvo odbrane Rusije govorilo je o formiranju mreže od više od 30 bioloških laboratorija u Ukrajini koje rade po programu Pentagona. One se mogu podijeliti na istraživačke i sanitarno-epidemiološke. Naručilac posla je, prema navodima resora, Kancelarija za smanjenje vojne pretnje Ministarstva odbrane SAD.

Istovremeno, zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova je napomenula da je Ministarstvo odbrane SAD prenelo Ukrajini milione dolara za razvoj biološkog oružja.

Ministarstvo odbrane Rusije je RANIJE objavilo da je cilj bioloških istraživanja u Ukrajini koje finansiraju SAD da se stvori mehanizam za tajno širenje smrtonosnih patogena pomoću ptica koje migriraju između Rusije i Ukrajine.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.