Pentagon: Nema potrebe da se mijenja nuklearni stav

Pentagon: Nema potrebe da se mijenja nuklearni stav

SAD ne vide potrebu da u ovom trenutku mijenjaju svoj nuklearni stav, saopštio je portparol Pentagona Džon Kirbi.

On se obratio novinarima nakon što je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izjavio za Si-En-En u petak, 15. aprila, da bi Moskva, navodno, mogla da upotrijebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini.

Kirbi je rekao da Pentagon „konstantno prati“ nuklearne prijetnje Ukrajini i da je primio k znanju izjave predsjednika Rusije Vladimira Putina u februaru, kada je naredio ruskim snagama da započnu specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

U to vrijeme, Putin je upozorio da će bilo koja zemlja koja se umiješa u rusku operaciju snositi posljedice „kakve nisu osjetile u svojoj istoriji“, što su mnogi protumačili kao prijetnju nuklearnim oružjem.

Rusija je podigla nivo nuklearnog odvraćanja na najviši nivo tokom prvih dana vojne operacije, pozivajući se na signale iz članica NATO-a, podsjeća „Raša tudej“.

„U svjetlu onoga što se dešava u Ukrajini i sigurno u svjetlu rane retorike, aktivno pratimo svaki dan. Ne vidimo razlog da mijenjamo svoj stav strateškog odvraćanja“, istakao je Kirbi.

Prema njegovim riječima, Pentagon je i dalje uvjeren da može, ako bude potrebno, da brani svoju domovinu, saveznike i partnere.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.