„Pod mač, bato“: Bivši ministar policije zbog zloupotrebe položaja osuđen na smrt

„Pod mač, bato“: Bivši ministar policije zbog zloupotrebe položaja osuđen na smrt

Bivši zamjenik kineskog ministra policije Sun Lijun osuđen je danas na smrt sa dvogodišnjim periodom odlaganja prema optužnici za manipulacije na tržištu akcija, primanje mita i ostala krivična djela, javila je državna televizija.

 

Sun je još jedan u seriji bivših visokih zvaničnika koji su osuđeni u maratonskoj akciji protiv korupcije koja je pokrenuta kada je predsjednik Si Đinping došao na vlast krajem 2012. godine, za koju neki smatraju da je politički motivisana.

Najnovije presude izrečene su uoči sastanka vladajuće Komunističke partije sljedećeg mjeseca, na kojem se očekuje da će Si dodijeliti sebi treći petogodišnji liderski mandat, prenio je AP.

Sun je osuđen pred sudom u sjeveroistočnom gradu Čangčun zbog primanja mita od 646 miliona juana /91 milion dolara/, navodi kineska televizija.

On je bio optužen da je sa svog zvaničnog položaja manipulisao trgovanjem akcijama 2018. godine da bi pomogao jednom trgovcu da izbjegne gubitke. U optužnici je rečeno da je, pored toga, prodavao radna mjesta i napustio svoju poziciju tokom pandemije kovid 19.

(Agencije)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.