Potvrđeno 266 slučajeva salmonele iz čokoladnih jaja

Potvrđeno 266 slučajeva salmonele iz čokoladnih jaja

Zdravstveni zvaničnici EU saopštili su da je potvrđeno 266 slučajeva zaraze salmonelom, a na to još i 58 mogućih slučajeva zaraze ovom bakterijom, u vezi sa čokaladnim uskršnjim jajima.

 

Izvještaji su prijavljeni širom Evrope, ali i u Severnoj Americi. Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) naveo je da je 86,3 odsto slučajeva bilo među decom starom do 10 godina, a kada je reč o svim slučajevima, 41,3 odsto inficiranih je moralo da bude hospitalizovano. Nije zabilježena nijedna smrt, preneo je AP.

Slučajevi zaraze salmonelom prijavljeni su u 14 evropskih zemalja, kao i u Kanadi i SAD. ECDC i dalje sumnja u belgijsku fabriku. Zatvaranje fabrike u aprilu, globalno povlačenje njihovih proizvoda sa polica „smanjio je rizik od izlaganja bakteriji, ali bi mogli da se pojave novi slučajevi zbog dugotrajnosti proizvoda i mogućeg čuvanja čokolade kod kuće“, navela je agencija.

Početkom aprila, službe za kontrolu kvaliteta hrane u nekoliko evropskih zemalja saopštile su da je italijanska kompanija Ferero povukla kontigent Kinder čokolada zbog sumnje da postoji povezanost između proizvoda i salmonele. Dva soja bakterije, koja su otporna na više lijekova, identifikovana su u 10 od 81 pozitivnih uzoraka koji su dobijeni u belgijskoj fabrici u decembru i januaru.

Bakterija je pronađena u mlaćenici, polugotovim i gotovim proizvodima. Mlaćenicu je obezbjedio italijanski dobavljač, gdje salmonela nije otkrivena. „Na osnovu raspoloživih dokaza, salmonela nije otkrivena u drugim fabrikama“, saopštila je ECDC u srijedu.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.