Prije tačno 77. godina Amerikanci su razorili Hirošimu atomskom bombom

Prije tačno 77. godina Amerikanci su razorili Hirošimu atomskom bombom

U Hirošimi su u subotu zvonila zvona dok je grad obilježavao 77. godišnjicu prvog atomskog bombardovanja u istoriji, a funkcioneri, uključujući generalni sekretara Ujedinjenih nacija, upozorili su na novu trku u naoružanju.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pridružio se hiljadama okupljenih u Parku mira u centru Hirošime kako bi obilježili godišnjicu bombardovanja koje je ubilo 140.000 ljudi prije kraja 1945. godine.

 

Ovo je tek drugi put da je Gutereš učestvovao u godišnjoj ceremoniji u Hirošimi.

 

„Nuklearno oružje je besmislica. Ne garantuje bezbjednost – samo smrt i uništenje“, rekao je Gutereš.

 

„Tri četvrtine vijeka kasnije, moramo se zapitati šta smo naučili iz oblaka gljive koji se nadvio iznad ovog grada 1945“, dodao je on.

 

U 8:15 ujutro 6. avgusta 1945. godine američki ratni avion B-29 Enola Gay bacio je bombu pod nadimkom „Little boy“ i uništio grad u kojem je živjelo oko 350.000 ljudi.

 

U subotu se oglasilo Zvono mira, a hiljade okupljenih, uključujući japanskog premijera Fumija Kišidu koji je iz Hirošime, odali su počast minutom šutnje tačno u vrijeme kada je bomba eksplodirala.

 

„Početkom ove godine, pet država s nuklearnim oružjem objavilo je zajedničku izjavu: ‘Nuklearni rat se ne može dobiti i nikada se ne smije voditi'“, rekao je gradonačelnik Hirošime Kazumi Macui.

 

Kišida, koji je odabrao Hirošimu kao mjesto održavanja samita grupe G7 iduće godine, pozvao je svijet da odustane od nuklearnog oružja.

 

Ranije ove sedmice postao je prvi japanski lider koji je učestvovao na Revizijskoj konferenciji stranaka Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT).

 

„Nastavićemo prema idealu nuklearnog razoružanja čak i s obzirom na trenutno teško sigurnosno okruženje“, rekao je.

 

Nakon katastrofe u Hirošimi uslijedilo je atomsko bombardovanje Nagasakija od američke vojske 9. avgusta, u kojem je poginulo više od 75.000 ljudi.

 

Japan se predao šest dana kasnije, čime je okončan Drugi svjetski rat.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.