Protiv sankcija Rusiji 70 odsto građana Srbije

Protiv sankcija Rusiji 70 odsto građana Srbije

Više od 70 odsto građana Srbije protivi se uvođenju sankcija Rusiji, dok 41 odsto njih smatra da je NATO glavni krivac za sukob u Ukrajini, pokazalo je istraživanje organizacije „Novi treći put“.

Većina građana podržava neutralni spoljnopolitički kurs Srbije, a u slučaju da ta pozicija postane nemoguća 46 odsto ispitanika smatra da Beograd treba da se svrsta uz Rusiju, 33 odsto uz Zapad, dok se 21 odsto anketiranih nije opredijelilo, prenosi „Sputnjik“.

 

Istraživanje sprovedeno sredinom juna na uzorku od 1.285 ispitanika pokazuje i da 55 odsto ispitanih misli da će im životni standard naredne godine zbog sukoba u Ukrajini biti gori nego sada, trećina smatra da će biti isti, a 15 odsto vjeruje da će živjeti bolje.

 

Koordinator istraživanja Miljan Mladenović rekao je da 53 odsto građana strahuje da bi Srbija zbog pozicije prema Ukrajini mogla da ima problema u budućnosti.

 

Istraživanje je, kako kaže Mladenović, pokazalo da ispitanici saosjećaju sa ukrajinskim narodom i osuđuju uništavanje Ukrajine, ali i da smatraju da slanje oružja i finansijska podrška Ukrajini nisu koraci koji vode zaustavljanju rata u Ukrajini.

 

Prema njegovim riječima, ispitanici ne doživljava Ukrajinu kao samostalnog aktera, već rat posmatraju kroz prizmu sukoba globalnih sila, gdje su na jednoj strani SAD i EU, a na drugoj Rusija.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.