Prvi rezultati parlamentarnih izbora u Bugarskoj, Borisov bi mogao ponovo biti premijer

Prvi rezultati parlamentarnih izbora u Bugarskoj, Borisov bi mogao ponovo biti premijer

U Bugarskoj su juče održani parlamentarni izbori, a na osnovu prvih podataka izlaznih anketa, novi premijer mogao bi biti Bojko Borisov, s obzirom da je njegova stranka GERB osvojila veći procenat glasova.

 

Podsjetimo, Bugarska je juče organizovala četvrte izbore u svega 18 mjeseci, a glavni krivac je politički zastoj koji blokira državu skoro dvije godine.

Istraživanja Gallup Internationala i Alpha Researcha pokazala su da je stranka desnog centra, koju predvodi Borisov, dobila između 24,6 odsto i 25,5 odsto glasačkih listića.

Glavni rival GERB-a, prozapadna stranka Nastavljamo promjene, koju predvodi Kiril Petkov, čija se koaliciona vlada raspala u junu, zauzela je drugo mjesto sa oko 19 odsto prema izlaznim anketama.

Moglo bi proći nekoliko dana prije nego što se objave konačni zvanični rezultati. Ako potvrde izlazne ankete, Borisov će dobiti mandat za formiranje svog četvrtog kabineta.

Međutim, za njega će biti težak zadatak da stvori stabilnu vladajuću koaliciju, budući da je većina političkih grupacija unaprijed odbila bilo kakvu saradnju sa njegovom strankom GERB.

Prijevremeni izbori uslijedili su nakon što je krhka koalicija predvođena Petkovom izgubila nepovjerenje u junu. Kasnije je tvrdio da je Moskva koristila taktiku „hibridnog rata“ da sruši njegovu vladu nakon što je odbila da plati račune za gas u rubljama i naredila proterjivanje ruskih diplomata iz Bugarske.

(Agencije)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.