PUTIN ODLIKOVAO PATRIJARHA KIRILA ORDENOM SVETOG ANDREJA PRVOZVANOG

PUTIN ODLIKOVAO PATRIJARHA KIRILA ORDENOM SVETOG ANDREJA PRVOZVANOG

Ordenom Svetog apostola Andreja Prvozvanog ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovao je Njegovu svetost patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, koji danas puni 75 godina.

 

Ovim ukazom ruskog predsjednika, koji je objavljen na sajtu Kremlja, patrijarh Kiril odlikovana je za izuzetan doprinos čuvanju i razvoju duhovne i kulturne tradicije, učvršćivanju mira i harmonije među narodima.

Putin je na današnjem prijemu u Kremlju čestitao rođendan patrijarhu Kirilu i istakao veliki doprinos ruskog patrijarha u jačanju uloge Crkve u Rusiji.

„Vaša svetosti, vi ste upravo taj čovjek koji obraća pažnju na ono najvažnije – našu vjeru, duhovna načela, naše osnovne vrijednosti – i to činite zaista iz sveg srca, sa punom posvećenošću. Još jednom izražavam Vam iskrenu zahvalnost i želim Vam sve najbolje“, rekao je Putin.

Patrijarh Kiril istakao je da ova državna nagrada nije slučajno ustanovljena u čast izuzetno poštovanog prosvetitelja i propovjednika hrišćanske vjere Andreja Prvozvanog, prenosi Tass.

„On je prosvijetlio svjetlošću Hristove istine zemlju koja je danas znatan dio Rusije. I stoga, naravno, ovaj orden je, u izvjesnom smislu, ne samo najviše državno obilježje, već i svetinja – jer je na njoj prikazan Sveti Andrej Prvozvani“, rekao je patrijarh.

 

Izvor: SRNA

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.