Putin, Šojgu i Gerasimov ispratili glavnu fazu vojnih vježbi „Vostok 2022“

Putin, Šojgu i Gerasimov ispratili glavnu fazu vojnih vježbi „Vostok 2022“

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ispratio je aktivnu fazu strateških komandno-štabnih vojnih vježbi „Vostok 2022“ koja se održava na poligonu Sergejevski u Primorskom kraju.

Učesnici u manevrima su razrađivali pitanja osiguravanja vojne bezbjednosti u istočnom regionu.

Kako je ranije saopštio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Putin je uoči toga održao zatvoreni sastanak sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom i načelnikom Generalštaba Valerijem Gerasimovom.

Strateške komandno-štabne vojne vežbe „Vostok 2022“ održavaju se od 1. do 7. septembra 2022. godine pod rukovodstvom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije.

Uvježbavaju se odbrambena i ofanzivna dejstva na sedam poligona Istočnog vojnog okruga.

Na vježbama se razrađuju različite varijante saradnje između različitih vidova vojske i koalicionih grupacija trupa u interesu osiguravanja vojne bezbjednosti Rusije i njenih saveznika u zoni odgovornosti Istočnog vojnog okruga.

U vježbama je angažovano preko 50.000 vojnika iz 14 zemalja, više od 5.000 jedinica naoružanja i vojne tehnike, uključujući preko 140 letjelica, 60 vojnih brodova, čamaca i pomoćnih plovila.

Zajednička dejstva prate i operativne grupe za upravljanje, vojni kontingenti i posmatrači zemalja ODKB-a, ŠOS-a i drugih partnerskih zemalja, među kojima su Azerbejdžan, Alžir, Јermenija, Belorusija, Indija, Kazahstan, Kirgizija, Kina, Laos, Mongolija, Nikaragva, Sirija i Tadžikistan.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.