Rusija podnijela žalbu Savjetu bezbjednosti UN protiv SAD i Ukrajine zbog biolaboratorija

Rusija podnijela žalbu Savjetu bezbjednosti UN protiv SAD i Ukrajine zbog biolaboratorija

Rusija je podnijela zvaničnu žalbu protiv SAD i Kijeva zbog aktivnosti američkih vojno-bioloških laboratorija u Ukrajini, navodi se u pismu koje je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja uputio generalnom sekretaru UN i predsjedniku Savjeta bezbjednosti, piše Tanjug, a prenosi RTS.

– U skladu sa članom šest Konvencije o biološkom oružju, Rusija upućuje Savjetu bezbjednosti zvaničnu žalbu koja uključuje sve moguće dokaze koji potvrđuju njenu opravdanost i ponovo traži da se 27. oktobra 2022. godine održi sjednica Savjet bezbjednosti UN kako bi se razmotrio priloženi nacrt rezolucije – navodi se u pismu u koji je Sputnjik imao uvid.

Nacrt rezolucije koji podnosi Rusija ima za cilj formiranje komisije za istragu optužbi protiv SAD i Ukrajine koje se tiču njihovog poštovanja obaveza u okviru Konvencije o biološkom oružju u kontekstu aktivnosti bioloških laboratorija na teritoriji Ukrajine.

Nebenzja traži da se svi članovi Savjeta bezbjednosti odmah obavijeste o toj inicijativi.

Moskva očekuje da će komisija moći da razjasni u kojoj mjeri Vašington i Kijev ispunjavaju svoje obaveze prema Konvenciji o biološkom oružju u vezi vojno-bioloških aktivnosti SAD na teritoriji Ukrajine.

Takođe se zahtjeva da se Savjetu bezbjednosti podnese izvještaj sa preporukama do 30. novembra 2022. godine i da se zemlje potpisnice Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje i skladištenja zaliha bakteirološkog i toksičnog oružja informišu o rezultatima istrage na konferenciji koja će se održati od 28. novembra do 16. decembra u Ženevi.

Član šest Konvencije o biološkom oružju glasi da „svaka država potpisnica Konvencije, koja konstatuje da neka druga država potpisnica krši obaveze koji proističu iz odredbi Konvencije, može podnijeti žalbu Savjetu bezbjednosti UN“.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.